La protesta afecta els serveis d’atenció al públic de diversos equipaments culturals de la ciutat. Quasi tots han hagut de tancar les portes tot el dia per manca de personal: el MACBA, la Fundació Tàpies, la Fundació Miró (només han obert la botiga i el restaurant) el Museu Etnològic, el Museu del Disseny, el Museu de les Cultures del Món, el Museu de la Música i La Virreina Centre de la Imatge. En canvi, l’Arxiu Històric de Barcelona i el Monestir de Pedralbes sí que han obert, però han funcionat a mig gas per la manca de personal en alguns serveis. També hi ha algunes afectacions a la programació del CCCB.

El sindicat Solidaritat Unitat dels Treballadors, majoritari al Comitè d’Empresa de Ciut’art, s’ha concentrat al llarg del dia a les portes dels diversos museus en vaga i també davant d’altres centres culturals on asseguren que els treballadors són víctimes de la mateixa situació de precarietat laboral. Denuncien que la subcontractació de serveis en tots aquests museus porta a situacions com l’encadenament fraudulent de contractes i els casos d’empleats obligats a treballar un any seguit sense vacances.

Els treballadors de Ciut’art ja van fer vaga el 16 i 23 de juny, dues jornades en què els mateixos museus que avui es van veure obligats a tancar. També n’havien convocat el passat 2 de juliol, però finalment el SUT va ajornar-la avui per poder revisar la proposta que els va fer l’empresa per regularitzar els festius i vacances pendents de bona part de la plantilla. En aquest sentit, el sindicat assegura que Ciut’art només reconeix 850 dies de vacances pendents, quan en realitat n’hi ha més de 1.200. Els treballadors també reclamen un compromís ferm per part de l’empresa que podran gaudir de totes aquestes vacances pagades. Si no, ja tenen convocades la setmana vinent dues noves jornades de vaga: dimecres 20 i dijous 21.

Fonts municipals han subratllat que l’Ajuntament no té relació contractual amb aquests treballadors i que el conflicte és entre ells i la seva empresa. La vaga als museus on treballa Ciut’art té lloc en el marc d’una mobilització de tot el sector per aconseguir millores en les condicions laborals de tots els treballadors subcontractats a museus. A partir de la Plataforma de la Cultura impulsada des del sindicat UGT i treballadors del MACBA, el MNAC, el Museu Marès, el MUHBA o el Museu Picasso, l’Ajuntament ha creat una mesa de mediació amb les empreses implicades per aconseguir un conveni i un Codi de Bones Pràctiques en l’externalització d’aquests serveis que garanteixi, per exemple, que quan la contracta canvia d’empresa els treballadors no perden la feina. Aquest col·lectiu, que va rebatejar la Nit dels Museus com “La nit de la precarietat”, també denuncia la precarietat d’uns treballadors que, tot i estar altament qualificats, amb títols d’història o història de l’art i diversos idiomes per guiar els turistes estrangers, cobren un sou mig de cinc euros bruts l’hora, tenen un contracte per obra o servei i pateixen canvis freqüents d’horari.