Florin Andreescu i Andrei Pandele van ser testimonis de la caiguda de la dictadura de la República Socialista de Romania. Encara no eren fotògrafs professionals però van dedicar-se a captar imatges d'un moment en què xocaven dues concepcions del món, la comunista i la capitalista. Unes instantànies que, amb el pas del temps, s'han convertit en documents històrics. Els dos fotògrafs coincideixen a dir que ara la situació a Romania és ben diferent, però hi ha coses que segueixen més o menys igual. ANDREI PANDELE, fotògraf "Està ple de cables d'Internet que tapen les finestres de tants que n'hi ha, i també hi ha molts vigilants que no et deixen fer fotografies, fan la seva feina, però és una cosa totalment il·legal." L'exposició "Romania flashback" es podrà veure fins a l'11 de gener al Castell de Montjuïc.

Fins a l’11 de gener al Castell de Montjuïc es pot veure una nova exposició, de les cinc que es faran, del programa Europa 25 de l’Ajuntament de Barcelona per commemorar el 25è aniversari de la caiguda del mur de Berlín.

S’hi poden veure diverses fotografies dels romanesos Florin Andreescu i Andrei Pandele. En el moment de la revolta romanesa contra el dictador Nicolae Ceausescu encara no eren professionals, però aquest material fotogràfic, amb el pas del temps, s’ha convertit en un document històric. A través de les fotografies es pot veure com era la vida comunista de la romania dels anys 80 i com va ser la revolució que va posar fi a la República Socialista de Romania.

La revolta es va produir el mateix any de la caiguda del mur de Berlín, l’any 1989, i va acabar amb la detenció i l’execució de Nicolae Ceausescu i la seva dona el 28 de desembre del mateix any.