secrets nadal arbre guarnit

El Nadal 2023 és a tocar i, a banda de celebrar-lo, a la secció ‘Mots endiumenjats’ del btvllengua també et volem compartir els tres secrets que amaga el mot nadal, tan popular entre nosaltres. Amb les paraules habituals d’una llengua ens passa igual que amb un monument artístic prop de casa. Com que el veiem cada dia, ens passa desapercebut. Amb els mots també ens succeeix i nadal no en queda al marge.

1r secret: en alguerès “nadal” és “desembre”

El Diccionari català-valencià-balear d’Alcover-Moll revela que en dialecte alguerès nadal dona nom al mes de desembre.

Hem intentat corroborar si actualment aquest ús es manté. A les activitats culturals que s’ofereixen a la pàgina web de l’Obra Cultural de l’Alguer utilitzen profusament desembre. Però, per contra, hem trobat un diccionari alguerès-català que sí que recull aquest sentit. Se’ns escapa, però, si actualment la gent de l’Alguer utilitza nadal en aquest sentit, el que queda clar és que sí que havia estat així en el passat.

2n secret: “Nadal” no sempre ha estat un cognom

Sabem que actualment Nadal és un cognom familiar molt estès. Abans, però, també havia estat un nom propi d’home. Un personatge real ens ho ha corroborat. Es tracta de Nadal Castelló, un notari públic de Barcelona que va exercir a l’entorn del 1583, en què la seva signatura i resolució apareix en un pergamí recollit al Catàleg dels pergamins municipals de Barcelona, anys 1560-1908 , publicat per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

On va néixer “nadal”? D’on prové?

Per entendre els fonaments d’un mot, cal remuntar-se al naixement i esbrinar d’on prové, qui n’és la mare. En aquest cas el mot origen és néixer. És per això que celebrem un naixement. Però per què?

En Gabriel Bibiloni ens explica al seu blog sobre llengua que a l’antiga Roma quan algú naixia en deien dies natalis i els celebraven periòdicament: “Els romans deien dies natalis (‘dia del naixement’) al dia en què naixia algú, fos una persona, un astre, un déu, una ciutat o el que fos. I tenien una partida de festes que celebraven aquests naixements: el natalis de l’emperador, el natalis de la ciutat de Roma, el natalis de Mercuri, etc”.

El dia més celebrat pels romans, però, era el natalis solis invicti, “el naixement de l’invicte”, que era el Sol, l’astre diví, personificat en l’emperador. Se celebrava l’allargament del dia, després del solstici d’hivern, en què la llum diürna començava a guanyar espai. Tal com diu l’Enciclopèdia Catalana, el cristianisme va fer seva aquesta festa pagana, la va fer equivalent amb la celebració de la “manifestació de Déu en la humanitat de Jesús”.

Aquest dia va esdevenir dies natalis i d’aquí ve el mot català nadal.

3r secret: dir “nadal” a Mallorca pot tenir conseqüències inesperades

Nadal a l’illa de Mallorca també vol dir “egoista dissimulat; persona que amb aparença d’innocent procura per ell i no pels altres”. L’Alcover-Moll considera que podria ser un ús eufemístic de pardal, que en mallorquí significa “persones molt astutes o egoistes” alhora que “curtes d’enteniment”.

Així doncs, si per Nadal viatges per aquelles terres ves amb compte com feu anar el mot.

Notícies de Nadal 2023

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a