JOSEP MARÉS, comissari de l'exposició "L'altra cara de la vida" "Ens trobem amb 2.000 anys de diferència en un mateix ritual, el que és la incineració. Una incineració del segle XXI amb una incineració romana. El que volem explicar és com ha evolucionat la cultura funerària, com les diferents cultures han encarat el fet de morir i per d'aquesta manera entendre que hem d'assimilar el que és l'aspecte de la mort a la cultura d'avui en dia, que tenim aquest tabú diguéssim de la mort. Ens trobem davant de la copa argàrica de l'any 2.000 aC aproximadament. Pertany als rituals que feien aquesta cultura en aquest cas un ritual funerari. Un ritual funerari típic egipci que cobria la cara del difunt amb la seva màscara per protegir-lo dels atacs que podia tenir el seu camí cap al paradís." En aquest cas ens trobem amb la falcata de ferro de la cultura ibèrica. Pertanyia al ritual funerari d'aquesta cultura que enterraven els seus soldats amb les seves armes i els seus estris de la batalla. Aquesta urna de pedra pertany a la cultura ibèrica. Trobem aquest forat a la part superior en el qual els seus familiars i els amics compartien el menjar i el beure de l'últim àpat que feien amb la persona difunta."

Una exposició del Grup Mémora

La  primera empresa d’Espanya i Portugal de serveis funeraris, tanatoris, crematoris i gestió de cementiris considera necessari reflexionar i trencar tabús al voltant de la mort. Amb aquesta filosofia va arribar a un acord amb la Fundació Privada Catalana per a l’Arqueologia Ibèrica per donar a conèixer de quina manera s’ha abordat la mort al llarg dels segles amb objectes que són un testimoni d’aquests rituals funeraris.

Activitats complementàries a la mostra

Durant el temps que dura l’exposició al Centre Cívic Can Verdaguer també s’han programat un seguit de visites guiades, així com  jocs de pistes i tallers pedagògics adreçats a les famílies i els casals.