El cineasta i antic membre de Monty Python Terry Gilliam ha assistit a l’obertura de la retrospectiva que li dedica la Filmoteca al llarg dels mesos de març i abril. Gilliam ha presentat la seva darrera i quimèrica pel·lícula, ‘L’home que va matar el Quixot’, un projecte en el qual va esmerçar més de 20 anys. Prèviament ha presentat també el divertit documental ‘Lost in La Mancha’, que explica el rodatge fallit de la pel·lícula ‘L’home que va matar el Quixot’ l’any 2000. Als greus problemes de finançament per rodar se n’hi van sumar d’altres, com la malaltia de Jean Rochefort, qui n’havia d’encarnar el protagonista. En roda de premsa, Gilliam ha parlat a bastament de cinema, més enllà de la seva filmografia.

Terry Gilliam, visionari quixotesc

Gilliam s’ha adherit plenament al subtítol del cicle ‘cineasta quixotesc’, perquè ha assegurat que per filmar la pel·lícula que volia sobre el Quixot s’ha de ser una mica boig. També ha dit que actualment, en un món tan estrany i perillós, és difícil fer sàtira del present. ‘Com es pot satiritzar Donald Trump, un personatge tan extrem?’, s’ha preguntat. Sobre la polèmica de la participació de pel·lícules de Netflix als Òscar, Gilliam ha dit que no creu que els premis siguin equivalent a cinema de qualitat, però que de tota manera alguns films que ha vist a Netflix són millors que els que estan nomenats per als guardons. També ha dit que el fenomen és imparable, per bé que ell preferirà sempre l’experiència cinematogràfica en pantalla gran i a les fosques que no consumir cinema a casa.

La retrospectiva

La retrospectiva que li dedica la Filmoteca inclou una classe magistral de la muntadora de ‘L’home que va matar el Quixot’,  Teresa Font (ha treballat amb Vicente Aranda, Álex de la Iglesia, Bigas Luna, etc.). Terry Gilliam presenta també personalment ‘Dotze micos’. La resta de projeccions del cicle, ja sense el director, inclouen els films ‘Brazil’, ‘Els cavallers de la taula quadrada’, ‘Els herois del temps’, El rei pescador’, ‘Les aventures del baró Munchausen’, ‘Por i fàstic a Las Vegas’, ‘El secret dels germans Grimm’, ‘L’imaginari del doctor Parnasus’ i ‘El teorema del zero’.