La Nau Ivanow torna a obrir les portes després d’un any tancada per obres. Els gestors de la fàbrica de creació sagrerenca inicien aquesta etapa nova amb el projecte de residències de creació com a eix vertebrador. La voluntat és apostar per les companyies joves i donar suport als creadors a partir d’altres experiències europees similars. Per fer-ho, la Nau Ivanow incrementa el pressupost destinat als cinc programes de residències escèniques que ofereixen i que duren entre cinc setmanes i dos anys.

La Nau Ivanow s’adequa a la normativa

Durant un any la Nau Ivanow ha estat tancada al públic per reformes i els treballadors han estat ubicats en un local llogat a la Sagrera. Amb la primera fase d’obres finalitzada la fàbrica de creació torna a obrir les portes amb els problemes de seguretat resolts i amb les instal·lacions adequades totalment a la normativa. L’actuació central ha estat la reforma de l’escala d’accés a les plantes superiors de l’edifici. L’escala s’ha eixamplat i això ha servit per redistribuir algunes de les sales de la fàbrica de creació. S’ha suprimit la cuina de la planta baixa i l’espai ha permès encabir-hi uns camerinos amb accés directe a escena i recol·locar les butaques del teatre. També s’ha ampliat i condicionat la caseta annexa, que serveix per allotjar les companyies residents que passen algunes setmanes per la Ivanow. Aquestes actuacions les ha fet l’ICUB i han tingut un cost de 430.000 euros. Tot i això, la propera legislatura encara farà falta executar el gruix de la reforma. Queden pendents la rehabilitació de la façana, la millora de la climatització i la insonorització del teatre i de les sales d’assaig.

La casa de les residències

La Nau Ivanow comença la 21a temporada, centrada a convertir-se en la casa de les residències. L’equipament cultural aposta per les companyies i pel talent dels creadors i ofereix fins a cinc modalitats de residències. Algunes duren unes poques setmanes, com la beca DespertaLab, que té una durada de cinc setmanes. D’altres però són projectes més llargs i la durada de la residència és de fins a dos anys. En tos els casos, l’objectiu de la fàbrica de creació és acompanyar, facilitar i dotar dels recursos necessaris les companyies, perquè puguin créixer i desenvolupar les seves produccions amb les màximes eines disponibles. En total passen per la Nau Ivanow una trentena de companyies cada any.

Un salt internacional

El projecte de la Nau Ivanow ja fa anys que aposta per la internacionalització. Fins ara han fet col·laboracions i projectes amb companyies de Mèxic, Xile, Itàlia i Cuba i partir d’aquest any enceten relació amb creadors de Costa Rica. Actualment la Nau Ivanow té un pressupost de 320.000 euros anuals. El 60 % del finançament és municipal, uns 180.000 euros, i la resta prové de subvencions de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Cultura i Esports i de la gestió pròpia de la fàbrica. Per exemple, a través del lloguer de sales d’assaig.

Adeu a Projecte Ingenu

Projecte Ingenu ha estat companyia resident a la Nau Ivanow durant quatre anys, el doble del que és habitual. El 13 i 14 de març però diran adeu amb una doble funció en la qual es podran veure dues de les set produccions que han creat durant aquests anys a l’espai de creació de la Sagrera. Però la companyia continuarà vinculada a la Ivanow a través del projecte conjunt d’Escena Germinal, un certamen que vol potenciar la troabada entre artistes i públics i reivindicar el procés de creació escènica des del concepte “slow theater”. Per això, la Nau Ivanow ha obert una convocatòria de residències fins al 22 de març. Entre totes les sol·licituds presentades s’escolliran un o més projectes que es beneficiaran de dos anys de residència a la fàbrica de creació.