‘Fun home’, adaptació d’un musical que va guanyar cinc premis Tony, puja a l’escenari de l’Onyric Teatre Condal amb direcció de Daniel Anglès.

Un musical escrit per dones no havia guanyat mai cap premi Tony abans que ho fes ‘Fun home’ fa només tres anys. També és el primer cop que una lesbiana era protagonista d’un musical. ‘Fun home’ està basat en el còmic autobiogràfic d’Alison Bechdel. L’autora, que encarna Mariona Castillo, és en tot moment a escena descabdellant records d’infantesa i joventut, fent alhora de narradora i espectadora de la història. El conflicte dramàtic principal té a veure amb l’acceptació de l’homosexualitat,  la de l’Alison i la del seu pare, una figura reprimida i alhora repressora. S’entrecreuen constantment escenes de l’Alison jova (Clara Solé) i l’Alison nena, cosa que demana actors infantils, un dels reptes de la posada en escena

Musical atípic

‘Fun home’ sorprèn per la temàtica però sobretot per la partitura. La música és sovint mer acompanyament de les escenes, i quan agafa protagonisme ho fa integrada en tot moment amb l’acció dramàtica. És, en paraules de Daniel Anglès, un musical molt teatral, que no busca els grans moments musicals per aplaudir.

A Daniel Anglès se li han de reconèixer mèrits. Un per haver dirigit amb molt encert els tres nens (hi ha tres torns, d’acord amb la normativa sobre infants actor). Tot i tenir poca experiència prèvia no desentonen amb la resta d’intèrprets. L’altre és compartit amb els escenògrafs, Raquel Ibort, Marc Salicru, Marc Udina, perquè l’espai està molt ben trobat: un mur vertical ple de prestatgeries, quadres i mobles, representant la memòria que la protagonista desempolsa i ordena al llarg de l’obra. Un únic decorat que gràcies a alguns practicables permet recrear els diversos espais narratius que demana la trama, una mica com les vinyetes del còmic que va donar peu al musical.