Un projecte de recreació històrica mostra en imatges l’inici de la Guerra dels Segadors, el 1640. El col·lectiu de fotògrafs Districte IX Imatge lidera la iniciativa amb el suport d’actors amateurs de Sant Andreu i d’altres entitats culturals. L’exposició es pot veure a Can Fabra fins a final de mes.

El col·lectiu de fotògrafs Districte IX Imatge exposa el resultat del tercer projecte de recreació històrica. “La revolta dels Segadors 1640” mostra 25 de les 1.500 fotografies que aquests fotògrafs andreuencs han fet a Palau Solità de Plegamans, Santa Coloma de Farners, Santa Coloma de Queralt i als districtes de Sant Andreu i Nou Barris de Barcelona. El projecte està assessorat per l’historiador Joan Pallarès i hi han participat actors del grup amateur del teatre Arsènic, el grup amateur del Teatre Antifaz, el Casal Popular Independentista la Sega 1640 i la companyia d’espectacles Alma Cubrae.

Nit de Corpus i Guerra dels Segadors

Les 25 fotografies estan numerades i relaten el període comprès entre els anys 1939 i la primavera del 1640. Bona part de les imatges recullen els fets que van ocórrer la nit del 22 de maig del 1640, quan un grup de pagesos i sometents andreuencs i del pla de Barcelona es van organitzar a la capella del Sant Crist de Sant Andreu per emboscar els soldats castellans que arribaven a la ciutat. La revolta va desembocar unes setmanes més tard en la nit de Corpus i en l’inici de la Guerra dels Segadors. L’exposició “La revolta dels Segadors 1640” es pot visitar al Centre Cultural Can Fabra fins al 30 de setembre i al novembre s’instal·larà a l’Espai 30, a la Sagrera. A més, l’entitat té pensat recopilar les imatges del projecte en un llibre fotogràfic.

Projectes d’investigació social

Districte IX Imatge és una entitat formada per cinc fotògrafs andreuencs que treballen en projectes d’investigació d’interès social i humà. L’entitat es va formar el 2014 i des de llavors ha desenvolupat dos projectes més. El 2015 va presentar una recreació històrica del mític bar andreuenc Versalles i l’any següent de la fàbrica de filatures Fabra i Coats. L’entitat ja pensa en projectes futurs que podrien estar relacionats amb la història de la música o del ferrocarril a Sant Andreu.