Aquest mes d’octubre farà 100 anys del naixement de l’actriu Rita Hayworth, i la Filmoteca de Catalunya ho celebra amb una retrospectiva de la seva carrera. Convertida en un dels grans referents del Hollywood clàssic, Margarita Carmen Cansino Hayworth era filla d’un ballarí sevillà i d’una integrant dels Ziegfield Follies irlandesa. Formada des de petita per a la dansa, es va iniciar al cinema amb petits papers com a ballarina, en títols com ‘La nave de Satán’.

Però ni la infantesa ni la joventut de Hayworth van ser fàcils. Forçada a treballar com a ballarina per la seva família, va patir els abusos sexuals del seu propi pare. Un cop emancipada a Hollywood, el seu primer marit la va empènyer a treballar d’actriu per a fer-se ric, fins al punt d’incitar-la a tenir relacions sexuals amb productors a canvi d’un paper. Els estudis la van forçar a aprimar-se encara més, a tenyir-se de vermell i a sotmetre’s a unes injeccions d’electròlisi per modificar la línia dels seus cabells. Amb tot, als 40. Hayworth es va convertir en una de les actrius més importants del cinema, gràcies, sobretot, a ‘Gilda’.

Encasellada en papers de bomba eròtica per al públic nord-americà, Hayworth mai es trauria de sobre l’ombra de Gilda i, com ella diria: ‘Els homes volen anar al llit amb Gilda, però es lleven amb mi’. Aquest personatge va servir d’inspiració per a títols posteriors del cinema, com ‘Qui ha enredat Roger Rabbit?’

Hollywood va utilitzar Hayworth fins que, als anys 50 i sent encara jove, queda apartada per una indústria que buscava actrius de 20 anys. Tot i així, tindrà temps encara de fer un paper amb un monòleg que funciona com a reivindicació i repassada de la seva carrera, a ‘Pal Joey’.

Rita Hayworth va viure la seva decadència com a actriu quan va començar a oblidar els seus papers. Això va portar als estudis a pensar que era una alcohòlica, però Hayworth patia un estadi precoç del mal d’Alzhèimer. Apartada del públic amb poc més de 50 anys, va morir el 1987. La Filmoteca, amb aquest cicle, es suma als homenatges a una actriu que es va convertir en una icona, també, de la discriminació de gènere i del masclisme a Hollywood, molts anys abans del cas Weinstein.