Tot i ser una de les tradicions més antigues del Carnaval barceloní, la Taronjada s’ha consolidat durant els últims anys com un dels actes centrals de la festa a la ciutat, convertint el barri de la Ribera en l’epicentre de la celebració carnavalesca del diumenge.

A les 16.30 h ha començat la festa amb els balls tradicionals de Carnaval. El ball de l’Espolsada, el de la Disfressada, els balls de Gitanes, els de Mantons i la Quadrilla han estat algunes de les danses populars de diferents poblacions catalanes que s’han pogut veure a la plaça Comercial, davant d’El Born Centre Cultural, tot esperant l’arribada de la cercavila del rei Carnestoltes. Els músics del grup De Soca-rel i els dansaires de Ballets de Catalunya han convidat grans i petits a celebrar el carnaval més popular i tradicional.

Una vegada finalitzades les danses, hi ha arribat el rei Carnestoltes. Una gran cercavila festiva ha recorregut el barri de la Ribera des del Mercat de Santa Caterina i fins arribar a la plaça Comercial. A la gran desfilada de la disbauxa hi han participat el rei i els seus set ambaixadors, amb els seus esbojarrats agregats culturals i militars i la reina Belluga, dalt de nou carrosses de cavalls, els seguicis de músics, cortesans, banderers i saltimbanquis de la terra dels poca-soltes. El rei, la reina i cada ambaixador, van ben armats de globus i de confeti de color taronja per anar ben servits a la Taronjada.

De nou, la plaça Comercial serà enguany el camp de batalla amb força globus i molt confeti de color taronja. El toc d’inici el donarà un any més la flaixmob col·lectiva davant d’El Born Centre Cultural, enguany amb la cançó ‘Happy’, de Pharrell Williams. Els passos de la coreografia es poden seguir fil per randa en aquest vídeo, en què apareixen quatre noies ballant a l’interior del Convent de Sant Agustí.

La batalla campal

A partir de les 18.15 h, el rei Carnestoltes i els set ambaixadors i la reina Belluga han iniciat la Gran Batalla Campal de la Taronjada. “Tots contra tots”, els globus i el confeti que han volat pels carrers han recordat les taronges que, per Carnaval, ja es llançaven a la Barcelona del segle XIV.

Després de la Batalla Campal, amb confeti per tot arreu i amb el terra ben tenyit de color taronja, el rei Carnestoltes i els seus set ambaixadors i la reina Belluga han convidat a tots a un nou Sarau de Carnaval. Obrint el Ball de Màscares i de disfresses, ha estat l’hora de ballar amb tots els personatges del Carnaval barceloní i amb els ritmes dels De Mortimers.