NEUS MARTÍN, artista "Jo treballo sempre amb un dibuix fet a base de carbonet. A sota dels quadres, de les pintures. Sempre hi ha aquest dibuix, que és un dibuix bastant elaborat, fet a base de clar i fosc en què ja intento concretar de maner molt precisa i fer la valoració de llums i d'ombres a través d'aquesta tècnica." Fa 25 anys que la poblenovina Neus Martín retrata Barcelona. Es defineix, sobretot, com una arqueòloga del llegat industrial del seu barri. Ara bé, amb les seves pintures també ha volgut immortalitzar establiments emblemàtics de la ciutat. "Estic fent el retrat d'una Barcelona que està en vies d'extinció. He fet tot un retrat d'espais que, o han desaparegut alguns, o bé s'han reconvertit en altres coses, que això també m'agrada molt." Indrets com l'antiga ferreteria Balius, convertida en vermuteria, el Colmado Quílez, que lluita per sobreviure, o la ja desapareguda llibreria Canuda. Tots tres reproduïts per l'artista, amb el seu estil realista impressionista. Formen part de l'exposició "Objectes perduts", que, fins al 3 de març, es pot visitar a la Sala Parés.

“Jo treballo sobre un dibuix fet a base de carbonet”, explica Neus Martín al seu estudi del Poblenou, el seu barri de tot la vida. Ens ensenya el quadre en què està treballant, un retrat de l’antiga ferreteria Balius, ara reconvertit en bar. “M’agrada pintar antics establiments que, tot i transformar-se, han sabut mantenir l’estètica original”, diu. Repartits entre les parets i el terra de l’habitació, hi reposen llenços, molts dedicats al Poblenou i el seu passat històric. “La meva tècnica és més impressionista que realista. M’agrada que el traç sigui ben visible, que es noti que és una pintura. Treballo amb transparències perquè el dibuix de carbonet de sota m’ajudi a remarcar les ombres.”

Neus Martí exposa des de fa uns anys a la Sala Parés del Gòtic. Des de finals de gener fins al 3 de març s’hi pot veure una mostra de la seva feina. L’ha titulada ‘Objectes perduts’. “És un recorregut sentimental per indrets emblemàtics de la ciutat”, explica. A les obres les acompanyen els relats de Rafael Vallbona, inclosos també al catàleg de l’exposició, que narren històries fictícies als establiments retratats.