MONTSERRAT SAGUÉ, veïna de Sarrià "Aquesta sóc jo, aquesta d'aquí davant." La Montserrat Sagué és l'única veïna del barri que s'ha reconegut en aquesta fotografia més de 70 anys després. És una de les 28 instantànies que el fotògraf Robert Capa va fer al Grup Escolar Dolors Monserdà de Sarrià, el novembre de 1938. La Montserrat recorda on estava situada l'escola i què feien aquell matí al pati. MONTSERRAT SAGUÉ, veïna de Sarrià "Els quàquers ens portaven llet i pa a totes les escoles públiques i llavors esmorzàvem." De fet, els quàquers o Societat Religiosa dels Amics duia a terme un programa d'ajuda a la infància i tenia seu al carrer d'Anglí. Aquesta comunitat religiosa és qui va convidar Robert Capa. JORDI BIGUES, Taller d'història de Sarrià "Era raonable que cridessin l'atenció del millor fotoperiodista del món perquè captés el esforç que feien per ajudar a la infància del nostre barri." El periodista Jordi Bigues ha revisat els negatius de 'La maleta mexicana' i explica que Robert Capa va fer 99 fotografies més a l'antic estadi de Sarrià. JORDI BIGUES, Taller d'història de Sarrià. "Era el 13 de gener de l'any 1939, faltaven 13 dies perquè entressin les tropes franquistes a Sarrià, i ell va anar a fotografiar un procés de reclutament de persones adultes per fer front a la invasió feixista a Catalunya." El taller d'història del barri ha organitzat una exposició a la Casa Orlandai, on es podran veure les 28 fotos que Capa va fer a l'Escola Dolors Monserdà i es projectarà el documental 'La maleta mexicana'.
Després de més de 70 anys, la Montserrat Sagué, veïna de Sarrià, ha estat l’única que s’ha reconegut en una de les 28 fotografies que Robert Capa va fer un matí de novembre de 1938 a l’Escola Dolors Monserdà. “Sortíem al pati i anàvem a seure en unes tauletes on esmorzàvem. Ens donaven pa i llet. En la fotografia es veu com anem darrere de la mestra. Òbviament no sabíem qui era Capa”, relata la Montserrat Sagué. Les imatges que va prendre Capa a Sarrià van ser per a un reportatge que no es va publicar mai.
Jordi Bigues, periodista i promotor del Taller d’Història de Sarrià, ha revisat els negatius de la famosa Maleta Mexicana i afegeix que aquelles 28 instantànies són només una part del treball de Capa a Sarrià. “També va fer 99 fotografies a l’antic estadi de Sarrià. Era el 13 de gener de l’any 1939, faltaven 13 dies perquè entressin les tropes franquistes a Sarrià, i ell va anar a fotografiar un procés de reclutament de persones adultes per fer front a la invasió feixista a Catalunya. Fins ara ningú no s’havia fixat que aquestes fotografies també les havia fet a Sarrià”.
El Taller d’Història del barri projectarà aquestes fotografies dijous, 7 d’abril, a la Casa Orlandai, juntament amb el documental “La maleta mexicana”.
La Maleta Mexicana de Robert Capa
Les tres caixes de cartró amb 4500 negatius, el llegat que Robert Capa va deixar a París quan els nazis s’aproximaven a la ciutat, es van donar per perdudes el 1939 però el 1995 van aparèixer a Ciutat de Mèxic. Contenen fotos que Capa, Gerda Taro i David Seymour, “Chim”, van fer majoritàriament durant la Guerra Civil.