Stay Homas, grup estrella del confinament, tanca el festival Grec 2020 amb un doble concert al Teatre Grec, l’últim aquest divendres. Les entrades per a aquest doble espectacle es van esgotar en escassos minuts. Parlar de Stay Homas és parlar de Klaus Stroink, Rai Benet i Guillem Boltó. Els dos primers són també membres de Buhos, mentre que Boltó milita a Dr. Prats. Comparteixen pis i durant el confinament s’avorrien molt. Des del terrat de casa i amb una guitarra i una tapa de galleda, van treure petroli d’aquest tedi i van penjar a YouTube cançons que van atrapar el públic pel seu optimisme vitalista. Van aconseguir milions de visualitzacions (13) i milers de seguidors a tot el món (400.000).

Al Grec han actuat amb la mateixa frescor que demostraven al terrat de casa, però amb algun instrument més. “La gent que va comprar una entrada amb tant poc marge de temps sabia què comprava. Tampoc hem tingut temps per muntar res més ambiciós”, explica Klaus Stroink (veu, teclats, trompeta). Només tres cadires, uns fanalets i un parell de testos com a tota escenografia per al trio, que en moments puntuals ha comptat amb intervencions de col·laboradors dels vídeos que van penjar a YouTube: Judit Nedderman, Lia Kali, Sr.Wilson, Pablo Sánchez de Ciudad Jara i Panxo, del grup Zoo.

El fenomen Stay Homas

Stay Homas van començar component una bossanova, ‘Tudo bem’, “tot i que no parlem portuguès”, ironitza Guilem Boltó. Ben aviat es van engrescar a penjar més temes a la xarxa. En quatre mesos,  la pilota de neu es va anar fent grossa i van compondre 30 temes. “Però normalment una cançó dura 3 minuts i mig i nosaltres no passàvem dels 2 minuts i quinze segons”, comenta sorneguer Rai Benet (guitarra). Al Grec el públic ha corejat alguna d’aquestes peces de confinament amb entusiasme: ‘In the end’, ‘Coronao’, ‘Estamos mal’, ‘Cobeat 19’,  ‘Bright side’ o ‘Gotta be patient’. Aquest darrer tema, el va fer seu ni més ni menys que Michael Bublé després de demanar permís al trio.

No és estrany que, després de tot el que ha passat, hagin signat un contracte per gravar un disc amb Sony. De moment, han publicat un “mixtape” (‘Desconfination’) amb cinc temes, però no tenen clar del tot com ha de sonar el disc. Una decisió delicada per a un grup que ha triomfat gràcies a la simplicitat. “La tapa de l’olla ja no la farem servir perquè ja podem sortir de casa i comprar un charles”, ironitza Klaus Stroink.