Aquest matí una quinzena de nois dels Tallers de Bellvitge, un centre per a discapacitats mentals, han descobert la col·lecció del MACBA. S'han aturat davant dels miralls de Perejaume o els soldats de Miralda. No han deixat de fer preguntes, aprofitant que tenien una guia a disposició. DANIEL CAFABE "Estic content, amb els companys, em distrec una mica, mirant tot això." I és que el MACBA acaba d'afegir-se al programa Apropa cultura, que va impulsar L'Auditori fa vuit anys, per tal d'obrir-se a les persones en risc d'exclusió social. Més d'un miler d'associacions s'han apuntat en aquest programa. Treballen amb grups molt diferents: des de gent gran o sense sostre fins a discapacitats o drogodependents. ROGER FE, educador social del Centre d'Acollida Assís "Una persona em va dir: Roger, ¿qué hago yo aquí? ¿Qué hago en este museo? Perdona, tu també tens dret a accedir-hi, saps!" SÒNIA GAINZA, directora del programa Apropa cultura "Hi ha determinats usuaris, com és el cas de persones que pateixen un trastorn mental, que el que estan buscant és fugir de l'estigma i de les coses específiques. I el que demanen són precisament normalitat i poder fer una visita comentada amb tothom i com tothom." La Fundació Miró, el CaixaForum o el Museu Picasso són altres de les entitats que proposen entrades amb descompte, visites guiades i tallers dirigits a aquests grups.

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), CaixaForum de Barcelona, la Fundació Joan Miró i el Museu Picasso se sumen al programa socioeducatiu Apropa cultura.

La iniciativa del projecte Apropa cultura va començar durant la temporada 2006-200, quan L’Auditori va engegar el programa socioeducatiu anomenat L’Auditori apropa. S’adreçava a col·lectius en risc d’exclusió social, que per tres euros podien assistir a gairebé tota la programació habitual de L’Auditori. Dos anys més tard, es va ampliar la iniciativa i es va adreçar també als col·lectius socials amb algun tipus de discapacitat.

Des de la temporada 2010-2011, L’Auditori convida a participar d’aquest projecte altres equipaments de la ciutat que ofereixen espectacles musicals, teatrals, de dansa i circ. Alguns dels centres que hi participen són el Teatre Nacional de Catalunya, el Mercat de les Flors i el Teatre Lliure.

Aquesta temporada 2013-14 s’hi afegeixen el MNAC, el MACBA, el CCCB, el CaixaForum, la Fundació Joan Miró i el Museu Picasso. En total hi ha 29 equipaments culturals.