Els crits del Guernica semblen tornar a sentir-se en obres com aquesta. La suma de la iconografia de Pablo Picasso i la repressió política a Sudan tenen com a resultat aquesta obra titulada 'L'inevitable'. Una revisió que el mateix autor ha explicat en una visita en què els artistes que reinterpreten el pintor malagueny han compartit impressions sobre les diferents visions que tenen de Picasso. MICHAEL FITZGERALD, comissari de l'exposició "Aquesta no és una exposició sobre influències. El concepte d'influència se sol aplicar a una subordinació passiva del treball d'un artista sobre el d'un altre. Això no defineix la relació que aquests artistes tenen amb la carrera de Picasso." La mostra transcorre entre relectures d'una altra de les obres emblemàtiques del pintor, 'Les senyoretes del carrer d'Avinyó', o l'herència del cubisme en l'art contemporani. La petjada de Picasso després d'un segle es troba en l'estètica i la temàtica d'aquestes obres. Moltes de les peces van ser creades a partir de l'any 2000. BERNARDO LANIADO, director del Museu Picasso "Hi ha moltes capes de significat fortament lligats amb el seu moment històric. Crítiques acèrrimes d'una realitat sociopolítica que amb el temps va canviant d'aparença però que malauradament sempre és la mateixa." Les noves mirades sobre l'artista en repassen també les etapes tardanes, el surrealisme i els períodes blau i rosa. En aquest cas, fins i tot, un artista converteix la icona pop d'Amy Winehouse en la companya d'un arlequí picassià.

L’exposició està comissariada per l’especialista Michael FitzGerald, i aborda l’empremta de Picasso en l’art de finals del segle XX i del segle XXI. La mostra demostra que, després de la mort de l’artista, la seva obra i la reputació que tenia continuen generant un diàleg amb artistes contemporanis d’arreu del món. La seva influència com a paradigma de la modernitat, la introducció de fonts no occidentals en l’art europeu i l’aportació que va fer als debats sobre el valor de la pintura i l’escultura en l’art, són alguns dels exemples.

A més, posa en relleu l’impacte de Picasso en artistes que treballen en una àmplia gama de mitjans, des del vídeo i la fotografia, fins a la pintura i l’escultura. L’exposició mostra 75 obres triades d’entre la producció de 42 artistes d’una dotzena de països de l’Àfrica, Àsia, Europa, l’Amèrica Llatina i l’Amèrica del Nord. Entre ells, Chéri Samba, de la República Democràtica del Congo; M. F. Husain i Atul Dodiya, de l’Índia; Folkert de Jong i Rineke Dijkstra, dels Països Baixos; Guillermo Kuitca de l’Argentina; Vik Muniz, del Brasil, i Jasper Johns, Faith Ringgold i Fred Wilson, dels EUA.