L’Observatori Fabra, gestionat per la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB), es va construir entre 1902 i 1904 sota la direcció de l’arquitecte Josep Domènech i Estapà. La construcció de l’edifici, el quart observatori astronòmic més antic del món que segueix en funcionament, es va tirar endavant gràcies al llegat de Camil i Fabra, un dels fundadors de la fàbrica Fabra i Coats de Sant Andreu. En aquest espai, situat a la serra de Collserola, s’hi desenvolupen activitats científiques com la meteorologia, la sismologia i l’astronomia, i actualment està dirigit pel físic Josep Maria Codina Vidal.

La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, on té la seu el Teatre Poliorama, també ha estat declarat bé cultural d’interès nacional. L’edifici, situat a la rambla de Barcelona, 115, es va inaugurar l’any 1894 i actualment conté un important fons documental de quasi tres segles d’història. L’edifici va ser dissenyat pel mateix Domènech i Estapà, que també va deixar l’empremta al Palau de Justícia, dissenyat juntament amb Enric Sagnier, i a la presó Model.

A més d’aquests dos monuments, el govern català també ha protegit com a bé cultural d’interès nacional l’església de Santa Maria de Gràcia, a la Granadella (les Garrigues) i el monestir de Sant Jeroni de la Murtra, a Badalona.