"El dibuix en aquest cas és la creu normal, amb la olivera al voltant, l'alfa i l'omega que signfica el principi i el final de la vida litúrgica" Es tracta d'un ciri Pasqual, un dels productes més clàssics de Setmana Santa. Aquest tipus d'espelma s'encen per la Vetlla Pasqual, dissabte a la nit, i la tradició marca que s'ha de renovar cada any. FRANCESC CASALS, estamperia Sant Josep "L'església i les cofraries tenen més necessitat i compren espelmes, ciris pasquals, orfabreria, copons, calzes, patenes...." SOR ROSARIO "Compramos cirios y velas, el cirio pasqual, para el dia de la vigilia pascual y toda la cincuentena pascual" Però no només és l'Esglesia qui compra produtes per Setmana Santa. Les medalles, els crucifixos i les estampes també tenen molta sortida aquests dies entre particulars. MARI CARMEN CARVAJO "Hoy he venido puntualmente hoy porque me interesa una cosa para comprar, Papa Francisco, y también a buscar otra estampa que necesitaba" A l'Església de Sant Agustí també s'estan preparant per la processó del Divendres Sant. Els natzarens ja tenen apunt els antifaços i les cucurulles que acompanyaran els passos. Com que les cucurulles, la peça indispensable per sostenir l'antifaç dels natzarens, són molt difícils de trobar, les compren a Cadis. També decoren les carrosses amb unes espelmes especials per a la ocasió. FRANCISCO JAVIER COLOMINA, Cofradia Jesús del Gran Poder i Esperança Macarena "La vela rizada, que es la forma de flor que lleva el paso, eso lo pedimos exclusivamente para semana santa y se pide a un proveedor de Jaén" Un altre dels productes més demandats per Setmana Santa són les hòsties, que també estan a la venda aptes per a celíacs.

1. Ciri pasqual

Fabricat i pintat a mà a Barcelona amb diversos motius, des de coloms i oliveres fins a raïm i blat. Sempre duen incorporades l’alfa i l’omega, que signifiquen el principi i el final de la vida litúrgica, així com l’any en curs. Poden pesar fins a vuit quilos i fan de 55 a 75 centímetres de llarg. A la Cereria Codina (carrer del Bisbe, 2) reben comandes de parròquies de la ciutat i es venen a un preu d’entre 70 i 90 €.

Les parròquies canvien el ciri un cop l’any, per Setmana Santa, i l’encenen per la vetlla pasqual, la nit de Dissabte Sant. Al llarg de l’any presideix els actes més destacats que se celebren a l’església.

2. Cucurulla

Són una peça indispensable per sostenir l’antifaç dels natzarens i a Catalunya són difícils de trobar. La Confraria de Jesús del Gran Poder i Maria Santíssima de l’Esperança Macarena les adquireix en una botiga de Cadis, a Andalusia.

Les clàssiques estan elaborades amb cartró i darrerament s’han introduït les cucurulles de reixeta, que s’adapten a la mida del cap amb una veta adherent i redueixen la calor. El cost, des de vuit fins a 15 €, varia segons l’alçària. En el cas de la Confraria de Jesús del Gran Poder, les cucurulles que duen els natzarens de la Verge fan 65 centímetres i les del Senyor, un metre.

3-4. Túnica i antifaç de natzarè

Les túniques de natzarens són vestits fets a mà i a mida que es venen per 120-170 euros. La Confraria de Jesús del Gran Poder i Maria Santíssima de l’Esperança Macarena també en lloga, conjuntament amb els antifaços, per 30 i 50 euros.

Els natzarens són figures molt identificatives de les processons de Setmana Santa. Vesteixen amb una túnica lligada amb una corda i duen un antifaç sostingut per una cucurulla i amb dos forats per poder veure-hi. El color d’aquesta peça de roba que cobreix el rostre depèn de la confraria o germandat a la qual pertanyen.

5. Estampes

L’origen de l’estamperia San José (carrer dels Boters, 7) està associat a les estampetes. Ja a 1918 la botiga estava especialitzada en l’elaboració i venda d’aquests productes. Prop d’un segle després, en aquest comerç especialitzat en articles religiosos les continuen venent, plastificades i amb una oració a la part posterior. Actualment les adquireixen en diferents impremtes catalanes i de la resta de l’estat. Costen 50 cèntims cadascuna.

Tenen molt èxit les estampes de la Mare de Déu de Montserrat, la patrona de Catalunya, però també es venen força les que duen la imatge de la Mare de Déu de la Mercè, Nostra Senyora del Carme, Santa Catalina o Santa Llúcia.

6. Crucifix

És una peça indispensable de la Setmana Santa i a l’estamperia San José se’n troben de totes les mides i colors, fabricats a Itàlia i Catalunya. A Olot, la ciutat bressol de la imatgeria catalana, encara hi ha fàbriques i alguns artesans que n’elaboren. El preu varia segons la qualitat del material, que pot ser de fusta o de pasta de fusta. Una peça de 80 centímetres -la creu acostuma a fer el doble que la figura de Jesús- té un cost d’uns 200 €.

La crucifixió de Jesús és un dels episodis de la Setmana Santa i, segons les narracions bíbliques, va tenir lloc el divendres de Pasqua als afores de Jerusalem.

7. Candeles

A la Cereria Codina tenen oferta de candeles fabricades i pintades a Barcelona. Durant l’any s’utilitzen les candeles blanques i de colors variats però per Setmana Santa són imprescindibles les que incorporen els motius de l’alfa i l’omega. Tenen un cost de 40 cèntims d’euro cadascuna.

S’encenen per la vetlla pasqual a les esglésies. A la botiga del carrer del Bisbe reben encàrrecs de les parròquies però també hi ha particulars i algunes monges que les compren en petites quantitats.

8-9. Calze i copó

Fabricats a Catalunya i Itàlia. Els orfebres catalans més destacats són Tena i Razzauti, dues empreses especialitzades. Se’n venen per 100 € i també per 5.000 €, segons el material.

Adquirits per les parròquies per a la celebració de la missa (calze) i per guardar les hòsties (copó), s’elaboren amb llautó i banyades en or, i algunes duen incrustades creus o les lletres alfa i omega. També se’n troben de plata. En aquest cas, es poden adquirir a partir de 2.000 euros. Segons els responsables de l’estamperia San José, en algunes esglésies aprofiten per renovar-los durant la Setmana Santa.

10. Medalles

Es venen tot l’any però durant la Setmana Santa creixen les comandes de medalles de Sant Benet, recomanades per alliberar-se dels mals esperits. Són peces banyades amb plata i tenen un cost d’entre set i 16 €.

També tenen sortida les medalles de Sant Judes Tadeu -advocat de les causes difícils-, Sant Pancraç, Sant Josep i Sant Antoni.