Al matí la pluja de caramels ha recorregut els carrers de la Vila de Gràcia i de Sarrià – Sant Gervasi. La plaça de la Vila de Gràcia ha estat, un cop més, el punt neuràlgic de Sant Medir. La majoria de recorreguts que han fet les colles aquest dissabte han passat per la plaça, on s’han concentrat centenars d’infants. Un total de 25 colles han participat activament en la festa més dolça de la ciutat, que ha inundat de color i alegria els carrers.

Al migdia les colles participaran de l’aplec a l’Ermita de Sant Medir, que està situada al bell mig de Collserola. I a les vuit del vespre, les colles totes juntes desfilen pel carrer de Gran de Gràcia fins al pla de Salmeron, on les colles saludaran les autoritats . La cercavila de la tarda estarà encapçalada per la colla portadora de la bandera de la Federació, que aquest any serà la colla Monumental, fundada l’any 1948.

Però Sant Medir no s’acaba aquest dissabte. La tradició diu que diumenge següent, després del 3 de març, les colles es tornen a ajuntar per celebrar al voltant de la parròquia de Sant Medir al barri de la Bordeta.

L’origen de la festa de Sant Medir

És curiós però en un principi no es llançaven caramels per Sant Medir sinó faves, que segons la llegenda era el que sembrava el sant. L’origen de la festa el trobem a Gràcia l’any 1928, quan el forner Josep Vidal i Granés va fer una promesa. Vidal, què tenia un negoci al carrer Gran de Gràcia, va prometre al sant que si li resolia un problema de salut aniria cada any en peregrinació a l’ermita de Sant Medir. A més, va afirmar que ho faria dalt d’un cavall tocant un sac de gemecs.

L’any 1830, quan ja es trobava millor, va iniciar la que seria la primera romeria. De mica en mica, més gent es va afegir al seu recorregut, fins a arribar a punt que es van començar a organitzar  colles. Amb els anys les faves es van substituir per caramels, i van convertir la tradició en la festa més dolça de la ciutat.