La portada amb una incipient Sagrada Família el 1908 envoltada d'un ramat de cabres, una fotografia de César Comas, és el reclam d'un llibre que busca sorprendre i també fer memòria. DANIEL VENTEO, autor de 'Sagrada Família desconeguda' "És la primera vegada que es recullen tantes fotografies històriques sobre el temple. Per tant, la primera vegada que arxius de Barcelona, de Catalunya, de la resta del món, també de Nova York, cedeixen aquestes imatges per a una publicació monogràfica amb més de 180 fotografies sobre la història de la Sagrada Família." DANIEL VENTEO, autor de 'Sagrada Família desconeguda' "Aquestes són algunes de les imatges més antigues conservades de la història de la Sagrada Família. Podem veure la construcció de la cripta." Trobem imatges des de 1882, quan van començar les obres fins a la dècada, dels 70 d'un munt de fotògrafs. DANIEL VENTEO, autor de 'Sagrada Família desconeguda' "Frederic Ballell, Roisin, Zerkowitz, els Merletti, òbviament Francesc Català Roca i un nombre amplíssim d'autors que ens mostren aquesta història de la Sagrada Família." Amb el llibre al peu de la Sagrada Família podem establir moltes comparacions de la construcció dels elements de la façana del Naixement. Més imatges del llibre, així treballaven els operaris el 1895 i així ho fan avui dia. Precisament la façana de la Passió i l'interior del temple seran els continguts d'un segon volum d'imatges actuals que, com aquest primer, també editarà l'editorial Efadós amb la col·laboració de l'Ajuntament.

El nou llibre forma part de la col·lecció “Catalunya desapareguda”, de l’editorial Efadós, i l’edició ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona. Pel que fa a l’origen de les imatges, cal destacar especialment la contribució de l’arxiu del Col·legi d’Arquitectes de Barcelona. La publicació, dirigida per Daniel Venteo, recull les millors imatges del primer segle d’història de la Sagrada Família, a través de la mirada de fotògrafs com Ballell, Mas, Roisin, Zerkowitz, els Merletti, Brangulí o Francesc Català-Roca.

L’historiador Daniel Venteo (Barcelona, 1975) és autor d’una vintena d’obres monogràfiques sobre la història de la ciutat, entre les quals destaca ‘Autobiografia de Barcelona’ (2013), escrita també a partir de documents dels arxius. Ha estat comissari de diverses exposicions al Museu d’Història de Catalunya i al MUHBA, on l’any 2001 va presentar la mostra “La construcció de la gran Barcelona: l’obertura de la via Laietana, 1908-1958”.