Fa justament una setmana, la directora de cinema Maria Ripoll va acabar el rodatge de ‘Traces of sandalwood’, una història sobre una actriu índia que té lloc entre Bombai i Barcelona. Però les càmeres a la ciutat no s’aturen: dilluns vinent, el director italià Alberto Marini començarà el rodatge de ‘Summer camp’, una pel·lícula de terror apadrinada pel director Jaume Balagueró, que en fa de productor executiu. A més, la directora Isona Passola continua el rodatge del documental ‘L’endemà’, que grava des de l’estiu de 2013.

[Imatge: rodatge de ‘Traces of sandalwood’ al Parc Güell]

Aquest 2013 han triat els carrers de Barcelona ‘Another me’, d’Isabel Coixet, ‘REC 4 apocalipsis’, de Jaume Balagueró, ‘Barcelona 3D’, de Manuel Huerga, o ‘Murieron por encima de sus posibilidades’, del jove Isaki Lacuesta. A més, també s’hi ha gravat la pel·lícula ‘El Born’, el film de Dani de la Orden, ‘Barcelona nit d’estiu’ i ‘The gunman’, que va escollir la plaça de toros de La Monumental per rodar algunes escenes.

[Imatge: cartell de ‘Barcelona nit d’estiu’]

Barcelona, ciutat dels anuncis

Els rodatges de publicitat han pujat un 22,5% respecte a 2012 i se n’han gravat 525 en vídeo i 648 de fotografia, que sumen un total de 1.203. Alguns exemples en publicitat són l’empresa de tecnologia Apple, que va escollir l’escenari de la Sagrada Família per rodar-hi un fragment de la publicitat del nou iPad Air, o bé l’anunci del perfum de Jean Paul Gaultier, produït per The Gang, en què apareix un transatlàntic que entra per la via Laietana.

[Imatge: la via Laietana, en l’anunci del perfum Jean Paul Gaultier]

Espais singulars

Tot i que el districte de Ciutat Vella es manté com a zona més sol·licitada, amb 680 peticions, indrets com la Zona Fòrum, al districte de Sant Martí (594), comencen a prendre volada. Altres espais que els directors de fotografia veuen amb bons ulls són el Laberint d’Horta (79 produccions), el Parc de la Ciutadella (118), el Mercat de la Boqueria (76) o el MUHBA (78).

[Imatge: els protagonistes del telefilm ‘Kreuzfahrt ins Glück’]

Com a exemple, el telefilm ‘Kreuzfahrt ins Glück’, que emet els capítols a l’alemanya ZDF, ha triat el Mercat de la Boqueria o el Parc de la Ciutadella per als seus rodatges, un espai verd on també s’ha rodat la pel·lícula índia ‘Iddarammayilatho’, dirigida per Puri Jagganadh, o el programa ‘Masterchef UK’. De fet, pel que fa a les sèries d’entreteniment per a televisió han pujat un 27%, fins a arribar a 250.

Permisos gratuïts

Des de fa quatre anys ha augmentat progressivament la xifra de produccions que s’han rodat a Barcelona i s’ha passat de 1.377 rodatges el 2009 fins a 2.494 al 2013. Aquesta tendència, que situa Barcelona per davant de Londres o París en nombre de rodatges que acull al carrer, es dóna, en part, per la gratuïtat i la facilitat de tramitar els permisos. Les produccions catalanes, 906, representen el 81% del total de rodatges. Darrere hi ha l’estat espanyol (44), el Japó (40), el Regne Unit (24), els Estats Units (13) i Alemanya (13).