JAUME AYATS, director del Museu de la Música "Daniélou va aconseguir explicar al món occidental la música de l'Índia i d'altres indrets d'Àsia com una música d'un gran valor cultural, al mateix nivell que qualsevol de les músiques clàssiques europees. Això avui significa un patrimoni de primer ordre, una finestra oberta a la gran qualitat de la música de la meitat del segle XX d'aquests països".

La col·lecció consta de 358 cintes magnètiques totalment digitalitzades que inclouen més de 50 hores de música enregistrada en països com l’Afganistan, Egipte, Grècia o l’Índia. De fet, la major part corresponen a músiques índies i també d’alguns països àrabs.

La gran qualitat dels enregistraments, juntament amb el bon estat de conservació i la preservació en format digital, converteixen el fons -segons el director del museu, Jaume Ayats- “en un fons històric de primer ordre, una finestra oberta a la gran qualitat de la música de la meitat del segle XX d’aquests països”.

El musicòleg i historiador francès Alain Daniélou (1907-1994) és l’artífex original de tot plegat. Ell va iniciar viatges a l’Índia als anys 60 i va fer una intensa tasca de difusió de les músiques d’Orient a Occident. Des d’organtizar concerts per donar a conèixer al públic europeu alguns intèrprets d’aquestes tradicions, crear dos instituts de musicologia comparada fins a publicar una sèrie d’enregistraments dedicats a les músiques orientals.

Ayats assegura que el gran valor d’Alain Daniélou va ser “aconseguir explicar al món occidental la música de l’Índia i d’altres indrets d’Àsia com una música d’un gran valor cultural, al mateix nivell que qualsevol de les músiques clàssiques europees”.

El fons sonor prové de la Casa Àsia, que va rebre la col·lecció l’any 2003 del president de la Fundació Alain Daniélou, Jacques Cloarec. La Casa Àsia va cedir aquest fons al Museu de la Música perquè els experts poguessin conservar, digitalitzar i difondre’n el material.

Escultures musicals, l’exposició temporal

Com a complement d’aquest fons sonor, el museu presenta una mostra de 130 peces de la col·lecció d’instruments musicals de la Fundació La Fontana, amb més de 2.000 objectes sonors d’Àfrica, Àsia, Amèrica i Oceania. Són instruments musicals i alhora escultures que fan música, segons expliquen els experts del museu, per la gran bellesa estètica d’aquests objectes.