El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) ampliarà i rehabilitarà l’espai Oliva Artés, una antiga fàbrica oberta al segle XIX,  perquè tingui més zona d’exposició. Les obres consistiran a adequar el sostremort de la nau i a ampliar la sala d’exposició de la planta baixa per donar-hi en el futur més usos. Les obres començaran aquest estiu i, de fet, seran la tercera fase de rehabilitació des que l’Ajuntament va adquirir el recinte fabril el 2003. En aquesta ocasió, els treballs duraran uns 10 mesos i s’hi invertiran uns 2.300.000 euros.

Interior de la fàbrica Oliva Artés

La rehabilitació de l’Oliva Artés s’emmarca, alhora, en un projecte urbanístic municipal que ha de consolidar el Poblenou com l’aposta cultural i tecnològica de la ciutat. És per això que el regidor del Districte de Sant Martí, Josep Maria Montaner, ha recordat que “l’Oliva Artés s’entén amb la reforma de l’Eix Pere IV i el projecte de reconversió del carrer de Cristóbal de Moura en una via verda” integrada al Parc del Centre del Poblenou, en una àrea en què també es concentren “Ca l’Alier —com a referent del concepte de ciutat intel·ligent— amb les seus del Cisco, Can Ricart i La Escocesa”.

Un museu laboratori

L’Oliva Artés ha de ser, segons el director del MUHBA, Joan Roca, “un museu de ciutat de nova generació”. Un equipament, ha explicat, que “estigui entre les polítiques culturals i les polítiques urbanes”, per a la qual cosa, s’ha plantejat la instal·lació com “un laboratori que sigui un centre de coneixement i exposició” que també sigui “capaç de canviar la mirada dels ciutadans“. En aquest sentit, una de les exposicions amb què ja s’està treballant és la d'”Habitar Barcelona”, un relat que vol explorar la manera com els barcelonins viuen a la ciutat a través d’una mirada peculiar: el futbol, entès com una eina de cohesió.