refranys estiuet sant marti catala dites

Sabies que l’estiuet de Sant Martí és protagonista de diversos refranys i dites populars en català? Sempre s’ha dit que aquest període, que gira al voltant de l’11 de novembre (dia de Sant Martí), està caracteritzat per un període de caloreta en què la temperatura s’enfila força per sobre del que sol ser habitual per aquestes dates. Doncs bé, el refranyer popular recull diverses frases fetes i dites sobre aquest període, que es produeix durant l’equador de la tardor i que és l’avantsala de l’inici de l’hivern.

Aquí recollim 10 refranys populars sobre l’estiuet de Sant Martí!

Dites sobre Sant Martí i l’estiuet

Abans de Sant Martí, pa i vi; després de l’estiuet, fam i fred.

Com més fort és l’estiuet, guarda’t més del fred.

L’estiuet de Sant Martí dura tres jorns i un dematí.

L’estiuet de Sant Martí els ocellets fa venir.

Fins a Sant Martí tothom qui vol beu vi; de Sant Martí enllà en beu qui n’ha.

Per Sant Martí, la neu al pi; per Sant Andreu la neu al peu, i per Nadal fins dalt del fumeral.

De l’estiuet de Sant Martí, a l’hivernet de Sant Mamet, mig any complet.

Si vols casa sense fi, talla la fusta per Sant Martí.

L’olivera plantada per Sant Martí és la que fa l’oli més fi.

A Sant Martí, mata el porc i enceta el vi.

Origen de Sant Martí

Com moltes tradicions populars, l’origen de l’estiuet de Sant Martí el trobem en una llegenda.

Segons el ‘Diccionari català-valencià-balear’, Joan Amades parlava de dues versions de la tradició. D’una banda, Sant Martí era un soldat que passava pels Pirineus i va ser sorprès per una nevada. Aleshores va demanar aixopluc en una masia i l’amo de la casa, l’endemà, li va donar una capa perquè s’abrigués. Quan va continuar el camí, Sant Martí va trobar un captaire tremolant de fred i va partir la capa per la meitat i n’hi va donar una. Diu la llegenda que el captaire era, en realitat el diable, que volia temptar el sant. En veure el bon cor que tenia, Nostre Senyor va fer que tingués un temps suportable mentre feia el viatge.

De l’altra, Martí passava per Sant Martí de Provençals, aleshores un poble veí de Barcelona, i va ser sorprès per una tempesta intensa. Aleshores va demanar acollida a una masia i els pagesos que hi vivien el van aixoplugar i li van explicar com aquell temps els malmetia sovint les collites dels camps. En agraïment pel tracte, Sant Martí els va prometre que cada any, per aquelles dates, enviaria alguns dies de bonança.

De Sant Martí a Sant Andreu: de l’estiuet al fred

El cert és també que la meteorologia popular explica que aquest estiuet té data de caducitat: el 30 de novembre, dia de Sant Andreu. I també trobem dites que corroboren aquesta afirmació:

  • Per Sant Martí, l’hivern va de camí i, si va retardat, per Sant Andreu haurà arribat.
  • Per Sant Andreu, si no teniu capa, ja patireu.

Encara queden molts dies per saber si Sant Andreu seguirà fil per randa el que toca. De moment, els mapes indiquen que a partir del divendres 17 baixarà la temperatura i després, a poc, a poc s’anirà normalitzant. Per tant, de moment, sembla que per Sant Andreu podrem tenir la temperatura que toca per al mes de novembre.