portada-anomalia-precipitacio-noaa-hivern-2023

La sequera és cada cop més alarmant a casa nostra. L’estat dels embassaments està a punt d’assolir el nivell més baix des de la sequera del 1989. Les pluges d’aquests darrers dies són clarament insuficients i no estan servint per frenar la caiguda lliure de les nostres reserves d’aigua. És per això que hem volgut donar un cop d’ull a les previsions estacionals de precipitació, així com les de temperatura, de la NOAA (sigles en anglès per a l’Administració Nacional dels Oceans i de l’Atmosfera dels Estats Units d’Amèrica) per saber què ens espera durant els propers mesos d’hivern.

La pluja no arribarà a Catalunya

Al mapa de precipitació que tenim a sota hi veiem diverses coses. Els colors freds (com el verd o el blau) indiquen que s’espera més precipitació del que seria habitual, mentre que els colors càlids (com el taronja o el vermell) indiquen que hi haurà un dèficit respecte del que tocaria. El blanc o absència de color vol dir que ha de ploure el que toca.

Anomalia de precipitació per als mesos de novembre, desembre i gener. Font: NOAA

Així doncs, veiem que tota la façana occidental d’Europa està caracteritzada per colors verdosos, per la qual cosa cal esperar que hi plogui més. Això podria tenir a veure amb el pas recurrent de fronts atlàntics per aquestes zones, usual d’aquestes dates.

Les males noticies arriben quan ens fixem en casa nostra. No només Catalunya, sinó tota la façana mediterrània continuarà sota aquest dèficit hídric que arrosseguem des de fa molt de temps. De fet, fins i tot, s’observa que al Pirineu occidental l’anomalia negativa de precipitació seria especialment acusada.

Arribarà, per fi, el fred?

Aquest any l’estiu s’ha fet etern i s’ha allargat més de l’habitual. L’octubre ha estat extraordinàriament càlid a la Terra i el 2023 va camí també de ser-ho.

Què ens diuen, doncs, els pronòstics? Arribarà el fred de debò? En el mapa següent la simbologia de colors és inversa a l’anterior. Així doncs, els colors càlids indiquen un augment respecte de la mitjana climàtica, mentre que els colors freds (absents en aquest mapa) indicarien més fred respecte del que tocaria.

Anomalia de temperatura per als mesos de novembre, desembre i gener. Font: NOAA

Europa no sembla que pugui salvar-se de viure un hivern més càlid del que tocaria en aquesta època de l’any, llevat de la façana atlàntica de la península Ibèrica, on sembla que farà el fred que tocaria.

Malgrat tot, aquestes tendències les hem d’agafar amb pinces, ja que no tenen una fiabilitat gaire elevada i cal veure cada dia com evoluciona el temps.