El Gran Teatre del Liceu acomiada l’any amb el programa verista per excel·lència: ‘Cavalleria rusticana / Pagliacci’. Les òperes de Mascagni i Leoncavallo pugen a l’escenari en la versió dirigida per Damiano Michieletto i amb les veus de Roberto Alagna i Elena Pankratova. La posada en escena crea un únic univers per a les dues i fa aparèixer alguns personatges de l’una en l’altra.

Així, per exemple, durant l’intermezzo de ‘Cavalleria’ s’anticipa breument la història d’amor entre Nedda i Silvio, personatges de ‘Pagliacci’. Anàlogament, dos personatges de ‘Cavalleria rusticana’, Santuzza i Mamma Lucia, tornen a aparèixer fugaçment a ‘Pagliacci’. També hi ha diversos elements de l’escenografia o l’atrezzo (el tricicle d’un nen, per exemple) que es repeteixen en ambdues òperes. Les dues òperes comparteixen un mateix univers, la Itàlia rural de finals del segle XIX, tenen una durada similar, de poc més d’una hora, i narren històries de gelosia i venjança descarnades.

El repartiment

Roberto Alagna i Elena Pankratova encapçalen el repartiment d’estrena de ‘Cavalleria rusticana’, mentre que a ‘Pagliacci’ és la dona d’Alagna, la polonesa Aleksandra Kurzak, qui l’acompanya. Alagna no és l’únic que canta en les dues òperes, ho fa també el baríton principal (Gabriele Viviani o Àngel Òdena depenent del torn), que enllaça el paper del carreter Alfio a ‘Cavalleria’ amb el del pallasso Tonio a ‘Pagliacci’.

‘Cavalleria rusticana / Pagliacci’ compta amb la participació de l’Orquestra Simfònica i el Cor del Liceu, amb 85 cantants, a més del Cor Infantil Amics de la Unió. La producció de la Royal Opera House, que fa funcions al Liceu entre el 5 i el 22 de desembre, va ser guardonada fa tres anys amb el Premi Laurence Olivier al millor espectacle operístic.