Fa 10 anys, a mitjans del 2011, els arqueòlegs van trobar unes restes romanes a les obres del tren de la Sagrera. Es tracta de la Vila Romana del Pont del Treball, la més gran descoberta a Barcelona. Tot i que els veïns volien que les restes es conservessin al lloc d’origen, finalment es van retirar per seguir endavant amb el projecte de l’estació de la Sagrera.

Per celebrar els 10 anys de la descoberta, el Centre d’Estudis de Sant Martí de Provençals ha preparat diverses activitats.

Els veïns descobreixen els costums de l’època

La celebració ha començat amb unes jornades de recreació històrica romana, a càrrec de Barcino Oriens, un col·lectiu especialitzat en l’època alt imperial, i dins de les activitats de la Vineae et Alni (Vinyes i Verns).

Durant aquest cap de setmana han organitzat diverses visites gratuïtes d’una hora de durada. D’una banda, expliquen aspectes que tenen a veure amb les legions romanes i, de l’altra, fan una demostració de la Pulchritudo Feminae, és a dir, la cosmètica, la perruqueria i el maquillatge de l’època. Els organitzadors afirmen que gairebé la meitat d’assistents són del barri i la resta, majoritàriament, de la ciutat.

“La vila no ha desaparegut del tot”

L’objectiu de la iniciativa és difondre diferents aspectes sobre la història, la vida quotidiana o els costums dels antics romans i posar en relleu part del patrimoni barceloní. Adrià Quesada, coordinador del projecte, explica que “la vila no ha desaparegut del tot” i que molt del que s’hi ha trobat està encara en estudi: “La gent només coneix els objectes famosos com els caps escultòrics, els mosaics i les pintures, però hi ha moltes coses més.”

Al llarg de l’any faran més activitats, com xerrades i una ruta per espais coetanis a la vila romana. La intenció és poder exhibir tot aquest patrimoni en un museu.