Ràdio Fabra neix amb l’objectiu de ser el mitjà de comunicació propi del recinte de la Fabra i Coats. També com a espai de trobada per a les ràdios que formen part de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona. Les emissions regulars de Ràdio Fabra van començar a l’octubre i l’estudi està situat a la planta baixa de la nau central del recinte fabril.

Radio Fabra, a internet

Les entitats, associacions, empreses i artistes residents al recinte de la Fabra i Coats tenen des de la tardor un mitjà de comunicació propi. Es tracta de Ràdio Fabra, una emissora comunitària que forma part de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona i que emet a través d’internet, en directe i en “streaming”. Al mateix temps, Ràdio Fabra serveix d‘estudi i de punt de trobada físic per a moltes de les iniciatives que formen part de la xarxa de ràdios. “La primera emissió la vam fer el 20 de setembre del 2018 amb la retransmissió del BAM Cultura Viva, però les emissions regulars van començar a l’octubre. Actualment tenim 20 programes però cada setmana arriben noves propostes. La meitat dels programes els fan els artistes, les empreses culturals i les entitats del recinte. L’altre 50 % són projectes radiofònics de la resta de la ciutat”, explica el coordinador i dinamitzador de ràdio Fabra, Christian Len. La majoria dels programes són gravats, tot i que els esdeveniments que es produeixen a la Fabra i Coats es retransmeten en directe.

Una vintena de programes

A Ràdio Fabra hi ha programes musicals, culturals, de feminisme, d’educació sexual i de salut. “Volem ser molt oberts amb els formats i amb els continguts. De fet, hi ha programes de 15 minuts i d’altres de tres quarts o una hora. Som conscients que un programa de ràdio dona feina i fer-ne un més d’un al mes pot ser massa. Tant per la feina de fer-lo com per trobar el temps per escoltar-lo. Preferim fer les coses amb calma però fer-les bé”, diu Christian Len. De fet, la convocatòria per presentar propostes de programes nous està permanentment oberta i es pot fer a través del web. “Cada setmana rebem de mitjana dues propostes. L’equip valorem les propostes, prioritzant continguts amb valors socials, d’economia solidària i que siguin projectes de proximitat“, afegeix Len.

Un dels primers programes ha estat el ‘Magazine de Ràdio Fabra’, conduït per l’Antònia Folguera. El programa explica què passa al recinte fabril. “Setmana a setmana reflectim la vida de la nau central i del recinte en general. Entrevistem artistes, entitats i iniciatives empresarials”, diu Folguera. I afegeix: “El programa serveix també per animar els residents a fer ràdio. Ja sigui com a eina per difondre la seva feina o com a espai d’experimentació pròpia. Molts d’ells s’han animat a fer ràdio un cop han passat com a convidats pel programa”.

Epicentre de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona

L’estudi de Ràdio Fabra funciona també com a punt central de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB), lemissora comunitària impulsada pel programa Cultura Viva de l’Ajuntament de Barcelona. La xarxa disposa d’una programació que s’alimenta dels continguts de totes les ràdios que formen part de la xarxa. Fins ara, s’han incorporat una vintena però s’espera anar sumant iniciatives.

La coordinadora de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona és l’Antònia Folguera: “La xarxa és una eina perquè les ràdios es coneguin, intercanviïn experiències, materials, es facin difusió les unes a les altres. Moltes d’elles són emissores petites. A vegades, és només una persona amb passió per la ràdio però sense pressupost. Ràdio Fabra ofereix l’estudi, el material i l’ajut d’un tècnic per poder fer un producte de ràdio professional. L’únic estudi físic que té la xarxa és aquest de la Fabra i Coats i en pot fer ús tothom que formi part de la XRCB”.