La Mercè no s’escaparà a la influència de la celebració del Tricentenari de Barcelona. L’esperit de 1714 impregnarà més d’un dels actes de la programació, com per exemple la cavalcada, que ampliarà el recorregut i passarà pels entorns del nou Born Centre Cultural. Però on més ho notarem és a la Ciutadella. Entrar-hi suposarà accedir a l’anomenada Ciutat de la bullícia. Un escenari que ens traslladarà a la Barcelona de 1714 amb una gran taverna on se serviran àpats de l’època. La música també rememorarà els sons i danses d’aquell temps. La recreació no s’acabarà aquí. A la font de la Guineu es podrà entrar a una xocolateria de finals del XVIII i en un altre espai de la Ciutadella podrem escoltar el testimoni dels miquelets i els borbons, els dos bàndols de la guerra de Successió.

Però la Ciutadella no només serà el parc de 1714. Allà també podrem tastar el més nou del món que vivim. De nit hi escoltarem  l’Ona, la primera cantant virtual de Barcelona. Creada pels desenvolupadors de Voctro Labs, spin-off de la UPF, l’Ona interpretarà cançons amb lletres proposades pels ciutadans a través de la xarxa social Twitter. A banda de l’Ona, la Ciutadella de nit serà l’escenari per a les propostes de dansa, teatre i noves tecnologies.

Circ familiar a Montjuïc

Un altre dels espais emblemàtics de la Mercè 2013 serà el Castell de Montjuïc, on mentre duri la festa es podran veure espectacles de circ per a tota la família. “A Montjuïc s’hi ha d’anar a passar el dia”, ha explicat la cap de Festes, Marta Almirall. Per fer-ho possible, els assistents hi trobarà furgonetes ambientades amb el món del circ que oferiran menjar. Els espectacles s’aniran repetint al llarg del dia perquè tothom els pugui veure.

Les tradicions, a primera fila

El pes pesant de la programació de la Mercè “com ja fa anys que passa”, ha dit el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, serà la cultura popular. El Toc d’Inici, la cavalcada, les jornades castelleres i el correfoc, que enguany estrena porta de l’infern, que utilitzarà la Satànica de Sant Andreu. També hi haurà novetats al bestiari, que incorpora la Quimera de Sants i el Mosquit Tigre de Can Baró.

La Mostra d’Associacions arriba a la majoria d’edat i celebra la divuitena edició amb moltes propostes per acostar el teixit associatiu de la ciutat als barcelonins.

I una altra de les novetats arriba  gràcies a la ciutat convidada, Viena. Es tracta de l’Open Vals, una gran festa coreogràfica que serà una recreació dels balls populars vienesos. El coreògraf Claudi Bombardó, exballarí de l’Òpera de Viena, i el director Xavier Pagès al capdavant de l’Orquestra Camera Musicae s’encarregaran de posar moviment i música a la festa.