L'asta ha arribat en aquest camió des de Tolosa. Un pal de grans dimensions que ha requerit molts esforços per descarregar-lo, primer, i col·locar-lo després. Els tècnics ho han fet aquest matí amb l'ajuda d'una grua, que l'ha deixat a l'espai que ha d'ocupar. Demà començaran a pavimentar el forat al voltant del pal, de 1.714 centímetres d'alçària, una xifra gens casual. Amb aquesta alçària serà la senyera més alta de Catalunya, i desbancarà la que ho era fins ara, la del Castell de Montjuïc, que fa 15 metres d'alçària i 40 metres quadrats. La del Born serà dos metres i 14 centímetres més amunt, tot i que serà més petita, de 24 metres quadrats. La bandera més alta de l'estat, però, és l'espanyola de la plaça de Colón de Madrid, és a 50 metres i ocupa 294 metres quadrats. La senyera serà de sis per quatre metres per respectar una distància entre el pal i la façana del nou Born Centre Cultural. Es col·locarà en els pròxims dies perquè tot estigui a punt per a la inauguració del pròxim dilluns. L'equipament, però, no obrirà fins dimecres, l'Onze de Setembre.

El pal està situat a uns metres de la façana principal de l’antic mercat. Fa una mida de 1714 centímetres, una alçària similar a la de les quatre columnes de Puig i Cadafalch de Montjuïc, que fan 18 metres. El divendres està previst que ja sostindrà la senyera que farà 24 metres quadrats. Tot i que és gran, serà més petita que la bandera espanyola que oneja a Madrid.

L’hissat de la bandera forma part de la litúrgia nacionalista que impregna tots els actes previstos durant la commemoració del Tricentenari de Barcelona. Enguany es recorden els 300 anys dels fets de setembre de 1714 i El Born Centre Cultural serà l’escenari clau on se’n celebraran bona part dels actes. El nou centre s’inaugurarà el dilluns 9 de setembre, però romandrà tancat fins a la Diada.

El projecte vol recordar com era la ciutat al segle XVIII, abans de la derrota de la guerra de Successió. Aquest espai conserva restes arqueològiques de la Barcelona del 1714, i de les cases que hi havia on se situa ara l’edifici i que van fer-se enderrocar per Felip V per aixecar-hi la Ciutadella.