“Les Festes de la Mercè tindran un caràcter diferent, un regust dolç i amarg.” La pregonera ha descrit amb aquestes paraules la festa major d’enguany, marcada per dos esdeveniments recents: les actuacions policials per aturar el referèndum i els atacs terroristes que van assolar la ciutat el mes d’agost. Aquests fets també els ha recordat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a l’inici de l’acte.

Garcés ha reivindicat “l’expressió pública de la paraula” i s’ha mostrat partidària que els catalans puguin exercir el dret a l’autodeterminació. La filòsofa ha assegurat que creu “en un món comú, fet de l’anar i venir lliure de la gent”, i, tot i que ha assegurat que té al·lèrgia a qualsevol nacionalisme, ha reclamat una resposta contundent de la ciutadania contra “un Estat que converteix una pregunta legítima en una acció il·legal”.

Al mateix temps, ha elogiat les mobilitzacions espontànies que s’han fet els últims dies i ha elevat Barcelona a una ciutat de carrers actius, recordant les protestes del “No a la guerra”, el Moviment Antiglobalització o la manifestació contra el tancament de fronteres als refugiats. Alhora, ha fet una menció especial als detinguts i imputats per l’1 d’octubre.

El 17-A, un dels temes centrals del discurs

La filòsofa ha fet una crida a convertir la Mercè en “un retrobament amb la ciutat, amb els seus carrers i places” i entre els barcelonins, tot plegat, per homenatjar les víctimes de l’atemptat del 17 d’agost, “que no tornaran mai més a Barcelona ni a les seves festes”. Les ha volgut recordar, com també els joves de Ripoll responsables dels atacs, que, ha dit, no sabrem mai del cert “si volien morir matant”.

Barcelona, “un producte, una mercaderia i una marca”

En el discurs, que es pot veure íntegre en aquest enllaç, també hi ha hagut espai per al turisme. Garcés ha lamentat que la ciutat s’ha convertit en un “producte, una mercaderia i una marca” que perjudica la vida quotidiana dels ciutadans i que converteix la capital catalana en un lloc de pas, on no és fàcil arrelar-se. Ha ressaltat la lluita contínua que es fa des dels barris contra la massificació turística, que beu, ha dit,  del “capitalisme salvatge”.

Finalment, la pregonera ha plantejat al públic que imagini el futur que desitja i focalitzi l’atenció “en el que realment importa” per construir “la ciutat on volem viure”. Un cop acabat el discurs, l’alcaldessa n’ha agraït les paraules i ha anunciat oficialment l’inici de les festes.