El pregó de les Festes de Gràcia 2019 ha donat inici a set dies de celebració. Les pregoneres d’aquesta edició han estat Cristina Pandis, Noèlia Bautista, Paola Manjón i Xènia Galtés, quatre esportistes amb discapacitat intel·lectual que juguen a bàsquet a l’equip de l’ACIDH-Lluïsos de Gràcia i medallistes dels Special Olympics World Games d’Abu Dhabi d’enguany.

Totes quatres han fet un pregó emotiu i reivindicatiu. Paola Manjón ha comparat la festa gracienca amb el bàsquet “un treball en equip, on moltes persones s’esforcen juntes durant molt de temps donant el 100 % perquè després la resta puguem gaudir de la festa i d’uns carrers increïbles!”. L’esportista ha dit que ha parlat en nom de molts joves que “com nosaltres fan esport adaptat”, que “no sortim gaire als mitjans, ni quan guanyem medalles als Specials Olympics o als mundials”, però “som milers a Catalunya i milions al món”. Ha conclòs que “totes les persones som diferents i alhora totes mereixem el respecte per les nostres diferències” i ha reclamat una “festa major inclusiva, que respecti tothom.”

Més oportunitats per a l’esport femení

També ha estat reivindicativa la Xènia Galtés, ja que ha demanat més oportunitats per a les dones esportistes “per competir i viatjar a països estrangers com van fer els nois”. Ha insistit que “mereixem un tacte igual en el futbol, en el bàsquet, en l’esport en general” i, per això, ha demanat més equips de bàsquet femenins i més suport per a l’esport femení. Ha conclòs amb una crida a una “festa major alegre, pacífica, per a tothom, respectuosa i reivindicativa.”

En la mateixa línia, Cristina Pandis també ha destacat la importància del treball en equip tant a les festes com a l’esport. “Cada persona té la seva funció i les habilitats especials per a ella i, si no les té, les pot aprendre” ha dit. “Totes som necessàries per a una cosa o una altra” ha afegit, “totes juntes per arribar al mateix objectiu: organitzar i gaudir de la festa”. Pandis s’ha mostrat convençuda que aquesta festa “serà més inclusiva, familiar, sostenible i antimasclista que les anteriors”.

L’última a parlar ha estat Noèlia Bautista i ha demanat que “com nosaltres, lluiteu per la visibilitat i la igualtat d’oportunitats per a totes les persones”. Ha dit que, aquest any, les festes seran més accessibles per a “totes les persones amb discapacitat i així totes serem guanyadores de la medalla d’or”. Ha agraït el suport de les seves famílies, l’ACIDH, els Lluïssos de Gràcia i ha animat a gaudir de les festes.

Pregó alternatiu i xiulada a Collboni

La reivindicació ha tornat a aparèixer, un 14 d’agost més, amb l’anomenat pregó alternatiu. Uns minuts abans del pregó oficial, se n’ha llegit un altre en què s’ha denunciat “la gentrificació que viu Gràcia” d’una banda, i “la massificació que pateix la Festa Major“, de l’altra. Dues qüestions de les que el col·lectiu encarregat d’aquest pregó ha responsabilitzat a la classe política de la ciutat. De fet, la màxima autoritat municipal present al pregó oficial, des del balcó de la seu del Districte, ha rebut una forta xiulada.

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha estat escridassat quan ha obert el pregó per presentar a les quatre pregoneres d’enguany. Ha estat una intervenció curta, de poc més d’un minut, en què els xiulets han estat constants a la plaça de la Vila de Gràcia.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a