La Cristina, la Xènia, la Paola i la Noelia són les campiones olímpiques de l’acidH-Lluïsos i les encarregades d’escriure i llegir al pregó de la Festa Major de Gràcia d’aquest any. Totes quatres tenen intel·ligència límit i han acceptat l’encàrrec d’obrir aquesta edició de festa major que continua apostant per la inclusióA pocs dies perquè arrenqui la celebració, les jugadores ja han posat fil a l’agulla al text.

“Em posa més nerviosa pujar al balcó que jugar un partit”

Al seu currículum esportiu, hi acumulen les medalles d’or i de plata dels Campionats dels Special Olympics d’Àvila, de Madrid i d’Abu Dhabi. Les quatre jugadores de bàsquet de l’equip acidH-Lluïsos han pujat al pòdium de campiones amb la selecció espanyola i, aquest estiu, també tenen el repte de pujar al balcó de la plaça de la Vila de Gràcia.

“Estic molt feliç i emocionada”, confessa Cristina Pandis, sotscampiona dels Jocs Mundials Special Olympics d’Abu Dhabi 2019. La resta de jugadores també reconeixen sentir-se afalagades en rebre la notícia i una mica nervioses. De fet, la Noelia Bautista, campiona als Special Olympics 2017, reconeix que l’encàrrec li fa més respecte que guanyar l’or als Jocs Olímpics: “Em posa més nerviosa pujar al balcó davant de molta gent. Jo crec que el partit de bàsquet és més fàcil perquè no estàs mirant la gent, estàs jugant, et concentres en el camp i res més”.

La dona i l’esport, la primera reivindicació

La Festa Major de Gràcia continua apostant per les activitats inclusives. És per això que els organitzadors van pensar en les jugadores de l’acidH-Lluïsos per escriure i llegir el pregó. Tot i que les jugadores no volen revelar el contingut del text, asseguren que girarà al voltant de la dona, l’esport i la discapacitat.

D’aquests tres pilars, les noies coincideixen a subratllar la necessitat de fer d’altaveu de l’esport femení. Creuen que les han seleccionades per pujar al balcó de la Vila de Gràcia, sobretot, perquè són dones esportistes.

L’entitat social veu l’encàrrec com una oportunitat per donar més visibilitat a l’equip femení, que disposa de 20 jugadores. Ja fa més de set anys que l’acidH i els Lluïsos van crear la secció Special de bàsquet i que els seus equips competeixen a les pistes.