Cinc habitatges dels pisos per a joves de la Fabra i Coats, a Sant Andreu, es destinen a estades curtes d’artistes o creadors de diferents disciplines i de fora la ciutat que realitzen estades artístiques a Barcelona, principalment a la xarxa de les Fàbriques de Creació i als projectes associats. L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) és l’encarregat de gestionar-ho.

Aquests habitatges, amb un total de 46 pisos, es van finalitzar a finals del 2019 i és la primera experiència en què artistes resideixen en pisos de lloguer municipals. Els artistes poden estar-s’hi períodes curts, des de setmanes a mesos, mentre desenvolupen els seus projectes artístics. Segons la coordinació dels habitatges, des del 2020 hi han viscut aproximadament 397 persones (69 al 2020, 148 al 2021 i 180 al 2022). En concret, aquest any ja s’hi han allotjat 77 companyies o col·lectius diferents que han desenvolupat 80 projectes.

És un servei gratuït

El director, coreògraf i ballarí Kiko López és un dels artistes que ha viscut en aquests pisos de lloguer municipal. López és de València i aquest cop comparteix l’habitatge, de 55 metres quadrats, amb una altra parella d’artistes italians. La temporada del 2021-2022 en va fer ús per primera vegada mentre preparava el seu espectacle ‘Retorn’. En cap dels casos ha hagut de pagar un lloguer i, per a ell, és un avantatge: “Dona una estabilitat econòmica, i emocional també, perquè durant un temps tens la tranquil·litat de no estar buscant un lloguer a la ciutat on vas a treballar o crear.”

Estances properes a les sales d’assaig

Aquests pisos per a artistes són al recinte de la Fabra i Coats, la mateixa ubicació on hi ha la Fàbrica de Creació. Aquesta és una proximitat que permet als creadors arribar a la sala d’assaig en cinc minuts i no perdre el temps en desplaçaments. López prepara un solo de durada llarga que presentarà al gener al SAT!, també situat a Sant Andreu. El director d’aquest equipament, Oscar Rodríguez, valora que estiguin a prop perquè “et dona una concentració i una eficàcia en els processos que és molt més gran que no pas si t’has de desplaçar cada dia mitja hora o una hora”.

A banda d’aquests cinc pisos per a artistes de diferents disciplines, a Barcelona hi ha tres pisos més a Vil·la Joana, a Vallvidrera. En aquest cas, però, són residències literàries i es van obrir al maig del 2022.