El president del Gremi de Pastisseria, Joan Turull, ha explicat a BTV els dolços que es menjaven en la Barcelona del segle XVIII. Turull diu que les pastisseries no existien, perquè eren les mestresses de casa les encarregades d’enriquir la pasta de pa amb productes com fruites, greix de porc, fruits secs o la mel. Els dolços tenien forma rodona i representaven el sol i el canvi d’estació. “Gairebé tots els dolços tradicionals coincideixen amb l’època del canvi de solstici”, assegura Turull.

Per fer la recepta del pastís del Tricentenari, es fan servir ingredients de la cuina de l’època, com ara la mel; aquest era l’edulcorant més utilitzat abans de l’arribada massiva de sucre procedent de les Antilles. Amb l’ametlla i la clara d’ou es donava la dolçor als pastissos, “una dolçor molt superior a la que ara estem acostumats”. La recepta combina una massa de bescuit amb ametlla, clara d’ou, albercoc, farina, mantega, mel i sucre. El pastís es vendrà en porcions individuals de set per dos centímetres a tots els establiments agremiats.