Camarasa ha afirmat que la novel·la negra “està de moda” i això explicaria la consolidació del festival, que enguany reunirà 80 autors i oferirà més de 30 activitats en llibreries, cinemes i teatres de la ciutat. Una de les claus de l’èxit de lectors, segons Camarasa, és el fet que es tracta d’un gènere que segueix molt la realitat i els seguidors “són fidels i molt exigents”.

Camarasa considera que la novel·la negra permet “explicar a través de la ficció moltes coses que el periodisme no pot dir” i per aquest motiu, “molts periodistes es refugien en la novel·la ja que mitjançant una mentida pots explicar la veritat”.

Paco Camarasa ha destacat la llarga tradició de novel·la negra a la ciutat i ha explicat que la majoria d’autors volen participar en el certamen pel seu atractiu: “Barcelona és el lloc de Carvalho i Messi”, ha assegurat. En aquest sentit, considera que una de les claus de l’èxit de la BCNegra és que dóna l’oportunitat als lectors de conèixer i entrar en contacte amb els escriptors.

Amb França com a país convidat i el Conservatori del Liceu com a seu central, la BCNegra arriba en un moment en què aquest gènere literari està en seu moment més àlgid. Enguany, com a novetat el certamen barrejarà la literatura amb altres arts com la fotografia, el cinema, la ràdio i també el teatre. Entre els convidats d’enguany destaquen Donna Leon, que rebrà el premi Pepe Carvalho, i dues icones de la novel·la negra francesa, Michel Bussi i Bernard Minier.