L'Ou com balla a la Catedral de Barcelona

La Generalitat ha aprovat que la celebració del Corpus a Barcelona —que inclou processons, l’ou com balla i catifes de flors— sigui declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional. La proposta la va fer el Departament de Cultura i, amb l’aprovació d’aquest dimarts, ara passarà a formar part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

Una festa amb 700 anys d’història

La celebració del Corpus a la ciutat té més de 700 anys d’història i el govern català ha valorat que “segueix sent exponent en l’imaginari de la cultura popular de la ciutat”. La primera documentació data del 1320, quan se’n va fer referència en un pregó que forma part del Llibre del Consell. Concretament, el text esmentava que es faria una processó i evidenciava que era una celebració que sobrepassava la dimensió religiosa i tenia també una vessant cívica.

La processó de Corpus a la ciutat es va celebrar fins al 1979. A partir de llavors i durant 30 anys la festa va continuar, però sense sortir al carrer. El 1992 l’Ajuntament, la Catedral i altres entitats de cultura popular van decidir recuperar la festa tornant a organitzar la processó festiva i potenciant l’ou com balla.