Darrere d'aquestes voreres, aquests blocs de pisos i aquests tallers s'hi amaga el relat d'una de les vies amb més història de tot Barcelona. És el carrer de Pere IV, que ha estat estudiat per arquitectes, urbanistes i artistes que proposen a l'exposició "Interrogar l'eix de Pere IV" la seva visió sobre aquesta via. Sempre prestant atenció al patrimoni arquitectònic i la seva relació amb l'entorn. JOAN ROCA, director del Museu d'Història de Barcelona "Interrogar l'eix de Pere IV vol dir tenir tota una reflexió sobre aquests elements patrimonials i sobre el paisatge ordinari i aquí a l'exposició hi ha tot un seguit de reflexions perquè la ciutadania i els nostres governants hi puguin pensar." Per exemple. amb aquesta fotografia en 3 dimensions, l'exposició s'endinsa en el concepte de "maoisme". És a dir, l'ús de maons per construir fàbriques i habitatges. Aquest material és un símbol de l'especulació immobiliària que també ha patit el carrer. Pere IV, però, ha aconseguit mantenir la seva essència. "Sempre ha tingut personalitat. No només pel Poblenou sinó com a gran eix industrial dins de Barcelona i la seva metròpoli. I actualment és un eix que té molt de futur precisament per aquest pòsit històric i perquè té una personalitat que irradia cap al seu voltant." L'exposició es podrà visitar fins al 13 de desembre al MUHBA Oliva Artés i hi ha programades visites guiades de franc per avui i el proper cap de setmana.

Pere IV va ser un dels carrers protagonistes de la revolució industrial a Barcelona. A la segona meitat del segle XIX van emplaçar-s’hi les fàbriques a bon ritme i a principis del segle XX era la principal artèria industrial de la ciutat. Llavors tot el Poblenou era conegut com el “Manchester català”. Aquest sobrenom també es fa notar a les indústries de l’època que encara s’hi conserven dempeus, com Ca l’Alier o l’Escocesa, on els maons són els protagonistes d’aquestes construccions.

L’exposició s’endinsa en l’estudi d’aquest material a través d’una fotografia en tres dimensions que obliga els visitants a col·locar-se unes ulleres. El maó és símbol de l’especulació immobiliària que també ha patit el carrer. No obstant això, segons el director del Museu d’Història de Barcelona, Joan Roca, la via ha aconseguit mantenir la seva essència: “Sempre ha tingut personalitat. No només per al Poblenou sinó com a gran eix industrial dins de Barcelona i la seva metròpoli. I actualment és un carrer que té molt de futur precisament per aquest pòsit històric i perquè té una personalitat que irradia cap al seu voltant”.

“Interrogar l’eix de Pere IV” també presenta l’estudi del patrimoni arquitectònic del carrer, tot i que sense oblidar la seva relació amb l’entorn quotidià que l’envolta. “L’exposició vol fer una reflexió sobre aquests elements patrimonials i sobre el paisatge ordinari. Són un seguit de reflexions perquè la ciutadania i els nostres governants hi puguin pensar”, explica Roca.

La mostra es podrà visitar fins al 13 de desembre al MUHBA Oliva Artés, l’espai que el Museu d’Història de Barcelona té al Poblenou, a tocar del carrer de Pere IV. Amb motiu de la Festa Major del Poblenou s’han programat visites guiades de franc per aquest cap de setmana i el del 19 i 20 de setembre.