L’entitat es va crear el març de 2009 per ser un punt de trobada dels veïns del Raval. Organitza tota mena d’activitats artístiques per als seus socis, com presentacions de llibres, exposicions, performances i actuacions en directe. El local té llicencia per a aquest tipus d’actes, però -segons el seu president, Sergio Marcovich- el problema és que els requisits de condicionament “són els mateixos per a locals d’entre un i 500 metres quadrats”.

Els responsables d’El Arco de la Virgen insisteixen que aquestes limitacions afecten molts altres espais. Per això han impulsat una petició al portal Change.org en què demanen a l’Ajuntament la modificació de la normativa vigent. L’amenaça de precintament ha mobilitzat artistes, veïns i habituals del local, i més de 5.000 persones ja l’han signat.

L’expedient està obert des de 2012, arran d’una queixa per soroll. Llavors, els responsables d’El Arco de la Virgen, d’acord amb el districte, van realitzar diverses intervencions d’aïllament acústic del local. Però el 27 de juliol passat van rebre una nova ordre de precintament per ser executada el proper dimecres, 16 de setembre. Segons Marcovich, els nous representants de Barcelona en Comú s’han mostrat oberts a dialogar i assegura que els han reconegut “que la normativa s’ha de canviar”. S’hi tornaran a reunir el proper dimarts amb l’esperança d’aturar l’execució del precintament previst per a l’endemà.

És la segona vegada que El Arco de la Virgen rep una ordre de precintament. La primera va ser el juny de 2010 i va fer que el local estigués tancat tres mesos.