Aquesta nit al Museu Egipci de Barcelona s'han acumulat les estrenes. D'una banda, s'hi ha presentat l'exposició "Osiris, déu d'Egipte, l'ésser que roman perfecte". I, de l'altra, una de les noves sales d'exposicions que permetran ampliar l'oferta museística. En l'estrena d'aquest nou espai, ha estat present l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el director del museu, Jordi Clos, també ha volgut destacar la nova etapa que ara engega el Museu Egipci de Barcelona. JORDI CLOS, president del Museu Egipci: "Aixó fa incrementar el vistant en el nostre museu perquè cada sis mesos passen coses diferents, fa que les escoles quan vinguin tinguin una oportunitat de conèixer una perspectiva diferent de l'antiga història." L'exposició està centrada en Osiris, un dels déus més importants del panteó egipci i conegut també com el primer rei d'Egipte. La seva figura acostuma a estar present en l'art funerari, com ara en aquesta peça destacada de l'exposició, un sarcòfag de fusta que pertany al període Ptolemaic al segle III abans de Crist. "Osiris, déu d'Egipte" es podrà visitar fins al 10 de juny.

El nou espai se situa a la planta inferior del museu, on fins ara hi havia l’exposició dedicada a Tutankhamon. La sala s’ha reconvertit per tal de poder acollir aquesta mostra però també exposicions temporals que aniran canviant i contribuiran a dinamitzar l’oferta actual de l’equipament.

Aquestes exposicions seguiran una programació ja dissenyada i que preveu explicar aspectes de la vida quotidiana dels egipcis, el procés i significat de la momificació o la relació entre Egipte i Roma. Per fer-ho, disposaran de peces i documents provinents de la col·lecció de la Fundació Arqueològica Clos i amb material cedit per altres entitats, i cada mostra es complementarà amb accions formatives i visites guiades específiques.

El mite d’Osiris

Per inaugurar aquest nou espai, el museu ha optat per una de les figures fonamentals de la religió egípcia: Osiris. Sota el títol “Osiris. Déu d’Egipte. L’ésser que roman perfecte”, la mostra explica el mite del primer rei que va ser momificat per assegurar-se el pas al més enllà i va aconseguir renéixer. També va instaurar els drets de successió al tron d’Egipte, en ser succeït pel seu fill Horus..

“Osiris sobretot és important perquè va donar l’exemple a seguir a tots els éssers humans que es pregunten què hi ha més enllà de la vida”, explica el conservador del Museu i comissari de la mostra, Luis Manuel Gonzálvez. “Ell es va convertir en el primer exemple que demostra la possibilitat de vida en el més enllà, passant per la momificació del cos”.

La mostra té peces fins ara inèdites de la col·lecció de la Fundació Arqueològica Clos, entre les quals hi ha amulets, estàtues, ceptres i una de les darreres adquisicions del museu: un sarcòfag de fusta del segle III aC.