Per reduir l'impacte visual, tal com demanava l'Ajuntament, Frederic Amat ha variat la idea inicial per a la façana del Liceu amb una nova proposta que té canvis substancials. Es mantenen els 169 anells, però se'n redueix la mida, i a la façana que dóna a la Rambla queden més enfonsats. Al lateral del carrer de Sant Pau, sobresurten amb el mateix volum que abans, però hi ha menys anells, que es recol·loquen a l'altra banda, a l'edifici d'oficines de la Rambla. El mateix autor ha explicat la nova proposta en una reunió que el Consell Assessor d'Art Públic ha fet avui a l'Ajuntament. A la trobada no s'ha emès cap valoració, de fet, els experts que en formen part s'han citat a una segona reunió en els propers dies per decidir amb el màxim consens si accepten o no el nou disseny. La direcció del Liceu demana que l'obra es valori en tot el seu conjunt i reitera que aquest ha de ser un projecte de consens, amb el vistiplau de l'Ajuntament i la Generalitat. ROGER GUASCH, director general del Liceu "I esperem que es pugui fer. Si no es pogués fer, sempre ho hem dit, ha de ser de consens i, per tant, ho acceptaríem i seguiríem amb els molts projectes que tenim. La il·lusió és fer-ho perquè creiem que és bo per Barcelona, creiem que és bo pel Liceu i creiem que és bo pel Raval " Des del Liceu asseguren que amb la nova proposta la idea original en surt potenciada des del punt de vista conceptual. Els anells amb més volum volen significar el públic, per la forma del teatre, mentre que els més enganxats a la façana representen l'escenari.

A la nova proposta, Amat aposta per mantenir la totalitat dels cercles de ceràmica, 169, però planteja reduir-ne la densitat i el diàmetre (de 115 cm a 98 cm). També garanteix que la intervenció serà reversible, és a dir, que les peces es podran retirar sense fer malbé la façana.

Un altre canvi és la redistribució. El projecte redueix cercles de la façana de Sant Pau, que quedarà més esponjada, i els trasllada a la paret de la Rambla, on s’instal·laran de manera que quedin més enfonsats paret endins. També n’hi haurà a la façana nova, on hi ha les oficines del teatre, un canvi que donarà un sentit de conjunt arquitectònic.

 

Un projecte sense consens

El Consell Assessor d’Art Públic de Barcelona, constituït recentment i integrat per 18 membres de l’Ajuntament, ha examinat el projecte aquest dimarts, però fonts municipals han indicat que no hi ha hagut consens i, per tant, la reunió ha acabat sense una valoració clara. És per això que es convocarà una segona trobada per analitzar “un projecte que té un important impacte visual sobre la Rambla” i prendre una decisió consensuada.

 

El director del Liceu, Roger Guasch, ha indicat que la proposta només tirarà endavant si té el consens de l’Ajuntament i la Generalitat, però ha recordat que “la il·lusió és fer-ho perquè creiem que és bo per a Barcelona, bo per al Liceu i per al Raval”. Guasch opina que amb el redisseny, que juga amb anells de diferents mides, la proposta original en surt potenciada “perquè dóna, no només sentit al públic sinó importància al que es fa a l’escenari”. Això és perquè els anells amb més volum volen significar el públic, per la forma del teatre, mentre que els més enganxats a la façana representen l’escenari. I amb la nova volumetria, explica Guasch, “el que guanya conceptualment, no només és el públic sinó també el teatre, l’obra, l’escenificació i tota la gent que treballa al teatre”.

Els canvis que ha presentat aquest dimarts Amat per a la façana del Liceu han arribat després de les nombroses crítiques que va provocar el projecte inicial al gener.