Aquest divendres, 8 de maig, farà mig segle que Picasso va decidir cedir la seva obra de joventut al museu que porta el seu nom a Barcelona. És una de les efemèrides més importants de la història de l’equipament, ja que aquestes peces s’han convertit en el nucli principal de la seva col·lecció i en un dels elements d’identitat del museu.

Picasso va cedir les seves creacions a la ciutat de Barcelona i, més concretament, al museu del carrer de Montcada, a través d’una acta notarial d’entrega. Aquest document preveia el lliurament de 236 olis, 1.149 dibuixos, 17 carnets de dibuix, quatre llibres de text amb dibuixos i anotacions i 40 obres d’altres artistes.

Durant 35 anys les obres de joventut de Picasso es van haver de guardar en el quart pis de la finca del Passeig de Gràcia propietat de la seva neboda, Lolita Vilató i, posteriorment, va fer falta ampliar el museu per poder encabir-les. 

Ciència i Caritat Picasso

Un dels quadres més grans que van formar part d’aquesta donació va ser aquest ‘Ciència i caritat’ que Picasso va fer al 1896 amb només 15 anys i que va ser la darrera obra academicista del geni malagueny.

Celebració simbòlica

Per commemorar el cinquantè aniversari el proper 8 de maig, el museu ha plantejat una celebració simbòlica posant a l’abast del públic fotografies i retalls d’aquell moment. L’objectiu és reivindicar l’essència de la col·lecció de l’artista, recordar la seva voluntat de donar un llegat tant important a la nostra ciutat i remarcar el vincle que Picasso va mantenir amb Barcelona.

L’exposició del 50è aniversari

Un dels punts àlgids dels actes commemoratius serà l’exposició que preparen Sílvia Domènech, cap del Centre de Coneixement i Recerca, i el director del Museu Picasso, Emmanuel Guigon. La mostra està previst inaugurar-la el 18 de desembre.

Precisament va ser el 18 de desembre de 1970 en què es va inaugurar l’ampliació del museu amb les noves obres cedides pel pintor. Una data plena de simbolisme perquè “Picasso, assabentat de les penes de mort dictades en concloure’s el procés de Burgos, va ordenar a través d’un telegrama que es suspengués tota manifestació pública organitzada.” i per tant no es va arribar a celebrar com cal l’ampliació del museu.

Les altres grans donacions

El 1919 Picasso va fer el primer regal a Barcelona, l’obra ‘Arlequí’ (1917) la primera obra de Picasso que entra a formar part d’una col·lecció pública en tot el món. No va ser fins al 1955 que Picasso i  el seu amic íntim, secretari i biògraf, Jaume Sabartés van començar a planejar la creació d’una col·lecció estable a Barcelona.

Al 1968 després de la mort de Sabartés, Picasso va continuar ampliant la col·lecció del museu en memòria del seu amic entranyable.

El maig del 1968 Picasso va fer donació al museu de la sèrie Las Meninas (1957), formada per quaranta-cinc interpretacions inspirades en la pintura de Velázquez, nou representacions del colomar de La Californie, tres paisatges de la badia de Canes i un retrat de Jacqueline i del Retrat blau de Jaume Sabartés (1901).

blau sabartes picasso

Tot plegat va significar el germen de la primera etapa del museu que es va inaugurar al 1960. Les obres de joventut entregades al 1970 permeten mostrar l’etapa de formació i eclosió artística del pintor.