Foto: Miquel Coll (Museu Picasso)

El Museu Picasso de Barcelona celebra els seus 60 anys d’història amb xifres rècord, ja que el mes de febrer passat el van visitar gairebé 70.000 persones, una xifra que representa un 87 % més respecte al mateix mes del 2022. Des de la direcció de museu expliquen que “de manera excepcional el grup de públic nacional és el més nombrós, ja que representa un 34 % del total de públic, seguit pel visitant americà, francès i italià“. I afegeixen que “significativament, el públic barceloní representa un 27 % del públic general, xifra que denota l’interès del públic local en la programació”.

El museu barceloní va obrir les portes el 9 de març del 1963 al carrer de Montcada, per voluntat del mateix artista i per la determinació i el compromís de diverses persones, com el seu secretari personal i gran amic Jaume Sabartés, la col·lecció picassiana del qual va ser el nucli original dels fons del Museu.

1970, data clau per al museu

La història del Museu no seria la mateixa sense la data clau del 1970, l’any en què Picasso va decidir donar a la ciutat de Barcelona totes les obres que fins aleshores havien custodiat els seus familiars al domicili del Passeig de Gràcia.

Picasso havia arribat a Barcelona amb la seva família el 1895, tenia 13 anys, i va viure l’esclat de la joventut a la ciutat comtal, on va assistir a les classes de l’Escola de Belles Arts Llotja, va tenir els seus primers estudis, va publicar la seva primera il·lustració, va realitzar el seu primer gravat i la seva primera escultura, així com la seva primera exposició individual, i va fer amics per a tota la vida.

Nou anys després, el 1904, va marxar definitivament a París i només va tornar a Barcelona en comptades ocasions, com el 1917, quan va fer una estada de sis mesos amb motiu de l’estrena del ballet Parade al Gran Teatre del Liceu.

Doble aniversari: 50 anys de la mort el pintor

El 60è aniversari del museu coincideix amb la commemoració dels 50 anys de la mort de Picasso, una doble efemèride que permet explicar la relació entre l’artista malagueny i la ciutat. D’aquesta coincidència neix “Parlem Picasso”, una iniciativa del Museu que arrenca aquest dijous i que busca sobretot despertar la curiositat per la presència i els vincles de l’artista amb Barcelona.

Com a part dels actes commemoratius també s’instal·laran tòtems al carrer. S’han identificat diversos punts de la ciutat que van tenir especial rellevància per a Picasso: llocs on transitava habitualment, punts de trobada en el seu àmbit de relacions socials, espais de treball o d’inspiració artística, així com indrets d’esbargiment i oci per a l’artista. A través d’aquestes senyalitzacions es crearà una ruta per la ciutat que dirigirà la visita cap al Museu Picasso de Barcelona.