FERRAN MASCARELL, conseller de Cultura "Fa sis mesos em trobo que Boí i el MNAC no es parlen, no tenen res en comú, no tenen cap conveni de col·laboració i no estableixen cap altra dinàmica que la que estableix la presència puntual d'un conseller de torn en el si de les reunions. Això és un mal símptoma del que és el nostre sistema avui."

Segons el calendari de la conselleria, està previst que el projecte del nou Museu Nacional d’Història de Catalunya comenci a redactar-se de cara al 2014, data en què finalitza la concessió de l’edifici actual del Port Vell. Aquell mateix any s’haurà d’escollir la nova seu i el projecte museogràfic. El museu obriria portes el 2019.

A banda de la història, el nou projecte podria incloure també l’etnologia i l’arqueologia. Mascarell ha reconegut que la idea té similituds amb la que el 2008 va presentar el seu antecessor, Joan Manuel Tresseras.

Un nou pla de museus de cara a 2020

L’anunci del nou MNHC s’ha fet en el marc de la presentació de les bases del nou Pla de Museus de Catalunya. El conseller de Cultura ha posat sobre la taula la necessitat de promoure la cooperació entre els museus de tot el territori.

Un procés que comença ara i que hauria d’estar enllestit el 2020. La Generalitat vol crear quatre constel·lacions temàtiques al nucli de les quals es trobarà el MNAC, el MACBA, el Museu Nacional de Ciències Naturals i un futur Museu Nacional d’Història de Catalunya (MNHC) que encara no se sap on s’ubicarà. Cadascún d’aquests grans museus seran els promotors de la cooperació amb museus de tot Catalunya amb els quals tinguin relació temàtica. L’objectiu és millorar l’eficiència i guanyar visitants a tot el territori.