El Museu Etnològic de Barcelona va tancar el 2011 per obres i va tornar a obrir el 2 d’octubre. El director, Josep Fornés, s’ha mostrat molt satisfet de la resposta ciutadana ja que l’equipament ha tingut 10.000 visitants mensuals: “Som prudents perquè som gats vells, fa 70 anys que estem a Barcelona i som el museu més important socioculturalment parlant. Sabem que ens haurem d’esforçar per mantenir aquestes xifres i que l’entrada gratuïta hi ha tingut a veure”. Amb motiu de la reobertura del museu, l’entrada és gratuïta i en primera instància s’havia proposat que fos així fins el 4 de desembre. Farnés ha dit a BTV que finalment serà gratuït fins al 6 de gener. Després, entrar-hi costarà cinc euros.

També ha assenyalat que “el Museu Etnològic sempre ha estat situat darrera el Palau Nacional i això és extraordinari. Som el museu del Poble-sec, no el de la Font Màgica, i seria fantàstic tenir unes escales mecàniques per facilitar-hi l’accés”.

Farnés també és el director del Museu de Cultures del Món, al carrer de Montcada, que ha aconseguit xifres de fins a 70.000 visitants, quan el de Madrid, per exemple, n’ha rebut 22.000: “Som un  museu sense Giocondas, tenim tresors modestos, de gent corrent. Volem seduir els qui van al Picasso, que està al davant, però fins llavors seguirem sent un museu per als barcelonins i catalans”.