ISABEL VALLÈS AUDOUARD, autora "Aquí, a la Casa Amatller, va viure Antoni Amatller. Ell neix el 1851 i mor el 1910 i era la tercera generació de xocolaters. I ell el 1898 va comprar aquesta casa, que ja s'havia construït el 1875, i li va encarregar a Josep Puig i Cadafalch que li fes la seva remodelació." Aquí va viure amb la seva filla Teresa. Aquesta era l'habitació d'ella, la darrera generació Amatller. Pare i filla van viatjar arreu del món. Van anar al Marroc el 1903. Ell era un gran aficionat a la fotografia. Aviat es podrà visitar el taller que tenia a les golfes i que ara s'està restaurant. El llibre 'Cases singulars, personatges singulars' explica que a la planta baixa hi havia el garatge, la cuina i el servei. Ara a la zona de la cuina hi ha una xocolateria. Ells vivien a la planta noble, a la qual s'accedia per aquesta escala. El menjador es conserva amb la decoració original i el cafè el prenien a la saleta de música. Posaven les tasses a la mateixa taula on van situar el llibre. LAURA PASTOR DURÁN, autora "Són fotografies d'època que ens mostren molt bé com vivien aquestes famílies." En el llibre trobem un retrat de la família Batllo-Godó al complet. El Modernisme n'és el comú denominador, el trobem a la Casa Batlló o al Parc Güell. Pel que fa a les aficions, algunes dones es dedicaven a anar a l'hipòdrom de Can Tunis. Una imatge de 1917. I així fins a 228 pàgines que ens permeten endinsar-nos en les cases i la història d'aquestes famílies establertes a Barcelona.

Les autores Isabel Vallès Audouard i Laura Pastor Durán repassen al llarg de 228 pàgines una breu biografia de les famílies que van viure o viuen a les cases següents: Casa Batlló, Casa Lleó i Morera, torre Bellesguard, Casa Amatller, Palau Güell, Casa Rocamora i Palau Moxó. També dediquen un capítol a la Casa de la Seda i un altre al Museu de l’Acadèmia, dues institucions estretament relacionades amb la burgesia des del segle XVIII fins a principis del segle XX.

Les imatges

La majoria d’aquestes cases estan gestionades per fundacions privades i es poden visitar. Les imatges que es troben en el llibre, que combinen fotografies històriques amb d’altres d’actualitat, provenen dels arxius de les mateixes fundacions o de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB), l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB) o l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), entre molts altres.