Començar un tast de vins fent una ruta pel Call de Barcelona no és gaire habitual. Però si es fa per celebrar els 20 anys de l'existència d'un vi caixer que està supervisat pel rabí de la comunitat jueva Habat de Barcelona, tot comença a tenir sentit. Cal recordar que els jueus van viure al Call de Barcelona més de 400 anys, i que el 1391, en l'episodi que es coneix com a Pogrom, uns 300 van ser assassinats i més de 3.000 obligats a cristianitzar-se. El tast, a més, s'ha celebrat a la casa més antiga de Barcelona, que precisament va pertànyer a un dels rabins més importants de la ciutat al s. XIII. DAVID LIBERSOHN, rabí de la comunitat jueva de Barcelona El vi és un dels elements més sagrats de la religió jueva i més de 100 preceptes envolten la seva elaboració. El vi caixer en concret només pot ser tractat per persones jueves des que el raïm es posa a la tremuja, fins que surten les ampolles, això sí sota les directrius d'un enòleg que és el veritable expert. Tot plegat afecta el vi d'alguna manera?" JAVIER BUENO, director comercial de Vila Viniteca JOAN GÓMEZ, bloguer de vins Un cop les nostres mans obren una ampolla d'aquest vi, automàticament deixa de ser caixer i només ens queda un vi que ha guanyat infinitat de guardons i que acumula puntuacions molt altes en totes les revistes especialitzades. Els responsables, el celler de Capçanes al cor del Montsant.

El tast del vi caixer Peraj Ha’abib ha començat al call de Barcelona. Es tracta d’una de les zones més carismàtiques de la ciutat i conèixer la seva història, ens permet comprovar la importància que tenia la comunitat jueva en la Barcelona medieval. Avui en dia l’antiga Sinagoga de la ciutat és un punt de peregrinació per a molts dels jueus que visiten la ciutat.

Són moltes les tradicions d’aquest poble que encara perviuen per els 5.000 jueus practicants que estan a Catalunya i una de les més importants pel que fa els aliments, és el concepte caixer. En resum només un rabí pot manipular aquests aliments que s’utilitzen en festivitats com ara el Shabat o la Pasqua jueva. Per a l’elaboració del vi passa exactament el mateix i per això són vins tant difícils de produir. En el cas d’aquest, Peraj Ha’abib, fet pel celler Capçanes al Montsant, es tracta del rabí de la comunitat jueva de Barcelona el que supervisa tot el procés i sembla que se’n surten prou bé perquè es tracta d’un vi caixer reconegut arreu.