El MACBA, la Fundació Miró o el Museu de la Música són alguns dels 14 centres que han participat, aquest dissabte, a la 5a edició de l’In Museu. La proposta, de la Direcció de Memòria, Història i Patrimoni de l’Institut de Cultura de Barcelona, pretén mostrar la feina dels conservadors, restauradors o historiadors que vetllen pel manteniment de totes les peces que hi ha als centres.

En el cas del Museu del Disseny, la visita ha començat a la zona de serveis tècnics, és a dir, allà on arriben totes les peces que posteriorment s’inclouran al magatzem o es prepararan per a l’exposició. De seguida, però, els cinc visitants que han gaudit de l’última visita que oferia el museu han accedit a la reserva, que inclou un total de 78.000 peces. “Actualment n’hi ha unes 2.000 exposades, i les 76.000 restants són en aquest espai on es conserven a una temperatura de 20 graus”, explica la cap de col·leccions del museu, Teresa Bastardes.

Durant la visita s’han pogut veure des de carruatges fins a llits desmuntats del segle XVII, ceràmiques, mobles i objectes d’allò més quotidians com torradores, ràdios o televisors, que pertanyen a la col·lecció de disseny de producte. Fins i tot s’han vist alguns dels barrets de la col·lecció de Balenciaga que no s’han inclòs a l’exposició que actualment hi ha en marxa.

El retorn de l’In Museu, després que el 2020 no es pogués dur a terme per la pandèmia, ha atret més d’un miler de visitants com la Judit, que assegura que “veure aquest treball intern ha estat una experiència única“. En el cas de la Gina fins i tot ha estat un repte resistir la temptació de no emprovar-se cap dels barrets.