El Museu del Disseny de Barcelona acull la primera exposició monogràfica de barrets de Cristóbal Balenciaga. La mostra, titulada “Balenciaga. L’elegància del barret”, es podrà visitar fins al 3 d’octubre. En total, s’hi podran veure més de 80 peces de les col·leccions del dissenyador de moda d’origen basc, la meitat de les quals provenen del museu que porta el seu nom.

Es tracta de barrets que es van crear als departaments de barreteria de les cases d’alta costura que Balenciaga va tenir a París i a Madrid, des de finals dels anys 30 i fins al 1968. L’exposició aprofundeix en la singularitat del treball del dissenyador, amb formes gairebé escultòriques, materials exquisits i tècniques innovadores. Balenciaga va establir un estil i una forma molt característics en els seus dissenys per a barrets, amb volums depurats i estilitzats que es creen mitjançant formes molt simples, gairebé abstractes.

Posar en relleu el món femení

La mostra també pretén posar en relleu el món femení, que donava forma al disseny i les creacions de Balenciaga. Els departaments de París i Madrid van ser dirigits per dones, les barretaires, i les venedores també ho eren. Els comissaris de l’exposició hi han volgut veure un contrapunt al món femení que els usava, a les dones “tocades” per Balenciaga. L’exposició també vol transmetre la importància que tenia el barret com a accessori per distingir-se en el context social i cultural de l’època i el gran prestigi que suposava ser clienta de Balenciaga.