El bestiari festiu i popular de Barcelona disposa de la figura d’un mosquit tigre de grans dimensions que es passeja per les festes d’estiu de la ciutat i d’altres poblacions on la conviden. Es tracta de la bèstia de foc, creada fa 10 anys, per la colla de diables Fures de Can Baró i que s’ha convertit en tot un símbol d’aquest barri d’Horta-Guinardó.

La colla va néixer el 2002, tres anys abans que l’Agència de Salut Pública detectés a Can Baró el primer exemplar a la ciutat de mosquit tigre, un insecte provinent de l’Àsia que destaca per les seves ratlles blanques i una picada agressiva. Aquest fet va inspirar anys després els diables, que volien tenir una bèstia per portar als correfocs. Així que van tenir la idea de dissenyar un mosquit gegant que es va finançar amb les aportacions dels membres de la colla. Tal com explica Jaume Baró, tresorer de les Fures de Can Baró, “vam veure clar que el mosquit tigre ens podia representar i donar a conèixer el barri a tot arreu”.

Dues versions del mosquit tigre

El 2012 l’artesà Eloi Martín va iniciar la construcció del mosquit, que es va acabar estrenant dos anys després a la festa major del barri. La figura original pesava 115 quilos i això dificultava la mobilitat, ja que requeria un gran esforç a la persona que la portava. Per aquest motiu el 2021, gràcies a una campanya de micromecenatge, se’n va crear una rèplica que no arriba als 50 quilograms. “El mosquit actual el porta una sola persona i es mou amb certa facilitat. Quan està tot encès agafa fins a 10 metres de foc i és molt impactant”, assegura Jaume Baró.

El taller Sarandaca, de Granollers, va ser l’encarregat de crear la nova versió, feta de fibra i amb potes de ferro i que té 31 punts de foc repartits pel cos, la cua i el cap. Recentment ha participat en els correfocs de les festes majors del Baix Guinardó i Can Baró i al setembre ho farà en les Festes de la Mercè.