Sant Andreu amplia el bestiari festiu amb el Colomí, una nova figura en forma de colom blanc i que tindrà un paper protocol·lari en els actes festius més rellevants del barri. L’estrena es va fer divendres a la tarda i el Colomí serà l’element que presidirà els actes festius de la Festa Major de Sant Andreu, que aquest any començarà el cap de setmana del 25 de novembre. Encapçalarà les cercaviles i actes de festa major com l’Esclat Andreuenc i la Baixada del Mercat.

Símbol present en l’escut i en el topònim de Sant Andreu

El colom és l’animal que ha triat la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar per fer aquesta nova figura perquè és un símbol molt andreuenc, present en l’escut de Sant Andreu. També forma part del topònim del barri. A més, segons el coordinador del projecte, Pere Seda, el color blanc representa valors de fraternitat, germanor entre pobles i pau.

Un grup de geganters de Sant Andreu són els que van iniciar aquest projecte, però han volgut que tingui un valor popular i obert a la resta d’entitats. De fet, el grup de portadors que el fan ballar s’ha obert a totes les persones d’altres entitats que hi vulguin participar.

Un projecte que culmina els 40 anys de l’entitat

Després de l’estrena, el Colomí s’exposarà a l’Espai Josep Bota, del recinte de la Fabra i Coats, amb la resta de gegants, capgrossos i bestiari, en el marc de l’exposició “Fes-te teu Sant Andreu”, una de les activitats més visitades de la festa major i que en edicions anteriors han tingut fins a 4.000 visitants. El projecte de la germandat per aconseguir fer realitat el Colomí va guanyar la beca Premi Ciutat de Barcelona del 2020.